Direksiyon Nedir ?🤔
Araba denince aklımıza gelen en önemli parçalardan birisi de direksiyondur. Baktığımızda çok basit bir yapıya sahiptir. Fakat kaputun altına girdiğimizde iş biraz daha karmaşık bir hal almaya başlıyor.
Direksiyona baktığımız zaman aklımıza tek bir mekanizmanın nasıl iki tekere aynı anda dönüş ve hareket kabiliyeti katabiliyor? Bu yüzden yukarıda da söylediğimiz gibi direksiyon sistemi pek de basit bir sistem değildir. Direksiyon sisteminin içerisinde sağ ve ön tekerlekleri birbirine bağlayan dişlilerle bağlantılı bir mil bulunmaktadır. Bahsetmiş olduğumuz milin uç tarafında da bir dişli ve bir mil mevcuttur. Bu mil ve çubuğun görevi; iki tekerliği birbirine bağlayan dişlilere bağlanarak iki tekerinde gerektiğince dönüş yapmasını sağlar. Çünkü dönüş esnasın da her iki tekere de aynı dönüş açısını vermek doğru bir mekanik sistem kurmamıza engel olur.
Bu dişli ve çubuklarla tekerleğin bağlantı noktasın “rot” dediğimiz bir parça daha yer alır. Bu parçanın görevi ise; dönüş yapacağımız taraftaki tekere daha çok tam ters deki tekere ise daha az dönme açısı vermemizi sağlar. Teorik olarak kafamızda canlandırabilirsek sola yaptığımız bir dönüş esnasında sol teker daha az mesafe kat edeceği için dönme açısını artırmamız, sağ teker ise daha fazla yol kat edeceği için dönme açısını azaltmamız gerekmektedir. Eğer bu sistem böyle yapılmış olmasaydı aracımızla yaptığımız her dönüş manevrasında dıştaki teker içteki tekere baskı yapacağı için yan yan kayarak dönmek zorunda kalacak ve bunun sonucunda rot ayarlarınız bozulup hatta kırılıp tekerleklerinizin de erken yıpranmasına sebep olacaktır.
Tekerlekliler Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Takipte Kalın 😊