Site icon Dijital Tekerlek

Debriyaj Nedir ? 🤔

Debriyaj Nedir ? 🤔 3

Debriyaj Nedir ?

Debriyaj araçlarımızın en önemli mekanizmalarından birisidir. Bu mekanizma yanlış ve dikkatli kullanılmadığı takdirde aracımıza ciddi ve önemli hasarlar çıkarabilir. Bildiğiniz gibi araç alırken seçebileceğimiz düz vites ve otomatik vites olarak iki tür vites sistemi vardır. Eğer sizde otomatik vites araçlarla iyi anlaşamıyorsanız şu an ki konumuz olan debriyaj sistemiyle aranızı iyi tutmalısınız.

Ana görevi arabalarımızda vites geçişlerimizi yapmamızı sağlayan debriyaj, bu görevini vites kutusu ile motor arasında ki bağlantıyı keserek yerine getiriyor. Araçlarımızda vites kutusu ve motorun arasında bulunan debriyaj, başka bir deyiş ile “kavrama”, aracımızın kalkış anında sorunsuz bir şekilde kalkmasını sağlar. Seyir halindeyken ise motor ile vites kutusundaki bağlantıyı ayağımızı debriyaja basılı tuttuğumuz süre boyunca kesmemizi sağlayıp vites değiştirmemize olanak tanır. Bu görevlerinin dışında gerektiği zamanlar da motorun araca aktardığı gücü kesmemize de yardımcı olur.

Debriyaj Nedir

Bir sürücü aracına aniden hız kazandırmak için aracına bir baskı uygularsa araç sert ve gürültülü bir şekilde tepki verecektir. Yüksek hıza çıkmak ya da düşük hıza inmek için debriyaj sistemini devreye soktuğumuz takdirde ise motor ve  vites kutusu arasındaki senkranizasyonu sağlayarak araçta hız yükseltip, düşürmemizi kolaylıkla gerçekleştirebilmektedir.

Dijital Tekerlek | Twitter
Exit mobile version