Site icon Dijital Tekerlek

Marka Hikayeleri: Citroen Hikâyesi

citroen-dijitaltekerlek

Citroen'in Hikayesi

Otomotiv tarihinde çığır açan neredeyse pek çok ilki gerçekleştiren Citroen’i tanımaya ne dersiniz? 

Citroen’in kurucusu Fransız mühendis Andre Citroen ile başlayalım👨🏻‍💼. Genç mühendis okulunu bitirdikten sonra bir dişli fabrikası kurdu. Ayrıca genç Citroen, Mors Otomobil Fabrikasında üretim yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulundu🧠. Fabrika kısa sürede yıllık üretimini 125 otomobilden 1200 otomobile çıkardı📈. I. Dünya Savaşı çıkınca ordu için mermi ve cephane üreten bir fabrika kurdu. Savaş bittikten sonra bu fabrikayı otomobil üreten bir fabrikaya dönüştürdü. Böylece Citroen resmi olarak faaliyete geçti🚘🏢.

Andre Citroen Amerika’daki otomotiv sanayiinde gelişmiş Ford’un üretim sistemini benimsedi. Ford’un seri üretim fikrini kendi fabrikasında uygulamaya başladı. Böylece üretim giderleri bir anda düşmeye başladı. Hâl böyle olunca satış fiyatlarıda yaklaşık %70 düştü.

Citroen 1919 yılında ilk otomobilini sattı🚘. Modelin adı 10 Hp A Type Torpedo’ydu. Bu otomobil Avrupa’nın ilk seri üretim otomobili oldu.

1924 yılında A Type ile kazanılan deneyim sayesinde B serisi üretilmeye başlandı. B serisinin en önemli özelliği dünyanın ilk çelik karoserli otomobili BIO olmasıydı.

 

Citroen İlklere Devam Ediyor

1934 yılında çıkardığı dünyanın ilk önden çekişli otomobilin seri üretimine başladı.

1938 yılında La 15 Six’i çıkardı. Bu otomobilin özelliği ise dünyanın ilk hydropnömatik süspansiyonlu (Araçtaki küçük kollar sayesinde aracın yerden yüksekliğini arttırıp azaltır) otomobili olmasıydı.

1955 yılında “gerçekleşen bir düş” gibi övgülerle bahsedilen DS’yi çıkardı. Burda da bir ilki gerçekleştiren mühendisimiz fren disklerini standart olarak dünyaya sundu.

1978’de iki farklı araç ortaya koydu. Bunlardan biri dünyanın ilk en hızlı turbosuz otomobili La CX 2500 Diesel diğeri ise ilk tam ateşleme sistemine sahip La LNA.

1989 yılında dünyanın ilk hidroaktif süspansiyonlu otomobili XM’yi sahneye çıkardı.

Bitmek bilmeyen rekorlarına bir de 2,7 lt/100 km ile AC Eco’yu ekledi.

Biz ilklerini okurken yorulduk ama o ilkleri yaşatmaktan yorulmadı . Görüldüğü gibi neredeyse ilklerin efendisi Citroen her daim araştırıp daha iyisi için kendini geliştirdi. Bu ilklerin devam etmesini temenni eder bir sonraki marka hikayesinde görüşmek üzere… 👋🏻

Dijital Tekerlek | Instagram
Exit mobile version