Mobilite dünyasında attığı adımlar ile dikkatleri çekmeye devam eden Citroen, mobilite teknolojilerini 2022 Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) sergiliyor. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.
Las Vegas’ta düzenlenen dünyanın önde gelen elektronik, teknoloji ve inovasyon fuarında Fransız otomobil üreticisi Citroën Skate ve Citroën Ami ile odak noktası olmayı başardı. Herkes için mobilite mottosu ile geleceğin ulaşım teknolojilerine öncülük etmeyi hedefleyen marka, Otonom Ulaşım Vizyonu Konsepti Skate ve Citroën Ami ile fuardaki yerini alıyor.
Bazı büyük şehirler karbon ayak izlerini küçültmek adına yüksek salınımlara sahip araçların şehir içlerine girmesine yönelik kısıtlamaları arttırmaya devam ediyor. Bununla birlikte daha temiz, daha güvenli ve daha uygun fiyatlı araçlar arayan kullanıcıların gereksinimlerine uyarlanan sürdürülebilir ulaşım çözümlerine olan ihtiyaç artıyor. Tam olarak bu noktada Citroën Otonom Ulaşım Vizyonu Konsepti, kullanıcılara ilgili deneyim ve hizmetlerle kişiye özel ulaşım sağlayarak markanın bu taraftaki felsefesini somutlaştırıyor. Bu felsefe ile kullanıcıların sürüşe odaklanması gerekmiyor. Bunun yerine kullanıcılar serbest zamanlarını en iyi şekilde değerlendiriyor ve seyahat deneyimlerinin tadını çıkartıyorlar.
Citroën Otonom Ulaşım Vizyonu Konsepti Skate
Marka Skate ile geleceğin kentsel ulaşım ihtiyacına bugünden cevap veriyor ve teknolojik bilgi birikimini kullanarak çevreye duyarlı ve şehirlerdeki trafik akışını optimize eden bir çözüm sunuyor. Bununla birlikte bu konseptin amacı; kentsel trafiği yaratıcı bir şekilde çözmek ve kullanıcılara tüm ihtiyaçlarını karşılayan özgün ve rahatlatıcı bir deneyim sunmak yönünde. Kentsel trafik akışlarını optimize etmek için, otonom ve birbirine bağlı robotlardan oluşan “Citroën Skate” filosunun, kentsel peyzaja entegre edilen özel şeritlerde dolaşması hedefleniyor. Skate, çeşitli hizmet şirketleri tarafından oluşturulan bölmelerin platformda yer almasını sağlayan çözümler sunarken, kullanıcılar seçtikleri hizmete 7/24 erişim sağlayabilecekler. Ayrıca bu çözüm ile büyük şehirlerdeki trafiği azaltılıp, elektrikli bir araç olması sayesinde de karbon ayak izi tarafında da olumlu bir etki yakalanacak.
Bu konsept ile odaklanılan elektrikli mobilite çözümüne paralel bir yapıya sahip olan Ami modeline de bu noktada değinmek gerekiyor. Ami modeli ultra kompakt boyutları, erişilebilir olması (yaş ve fiyat açısından) ve güvenlik gibi özellikleriyle mikro ulaşım pazarında yenilikçi bir yaklaşım ortaya koyabiliyor. Ayrıca Ami modelinin ülkemizde 16 yaşından itibaren B1 ehliyete sahip kişiler tarafından kullanılabildiğini de hatırlatmakta fayda var.
Kompakt boyutlarının içerisine sığdırdığı bütün bu kapsamlı özellikleriyle Ami modeli otomotiv dünyasında gerçek bir fenomene dönüşmeyi başardı. Bununla birlikte modelin satış rakamları lanse edildiği ilk günden bu yana 14.000’i aşmayı başardı. Ayrıca Citroen Ami modeline ilişkin detaylı incelememize buradan ulaşabilirsiniz.
Son olarak Citroen CEO’su Vincent Cobée konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı;
“Ulaşım, sosyal ve profesyonel yaşamımızın ayrılmaz bir parçası. Geleceğin ulaşım çözümlerini bugünden hazırlamak çok önemli. Bu nedenle, elektrikli ulaşım ve otonom ulaşım çalışmalarımızın merkezinde yer alıyor. Yeni Citroën Otonom Ulaşım Vizyonu konsepti, kentsel seyahatin çerçevesini yeniden tanımlayarak onu paylaşımlı, elektrikli, otonom ve bağlantılı hale getiriyor. Ami, 2020’nin ortalarındaki lansmanından bu yana Avrupa’da 14.000’den fazla sattı ve iki tekerlekli araçlar ile otomobiller arasında yeni bir segment yaratarak elektrikli ulaşım fenomenine dönüştü. Özellikle gençler ve genç yetişkinler olmak üzere ulaşım ve bireysel özgürlük arayan yeni nesil müşterilere hitap ediyor”
“Tekerlekli Sohbetler: Eren Alkış”