Site icon Dijital Tekerlek

Bugatti Veyron Tarihçesi

Bugatti Veyron mükemmel bir baş yapıt olarak tasarlandı ve üretildi. Bugatti Veyron geçmişi dediğimiz zaman aklınızda pek bir şey canlanmayabilir. ancak Bugatti’nin bu süperspor otomobili üretmesinin arkasında koca bir geçmiş ve mühendislik var. Hep birlikte Bugatti Veyron tarihçesini inceleyelim.

1988’de satın alındı

Bugatti markası geçmişinde birçok farklı kişi ve kuruluş tarafından satın alındı. Biz başlangıç olarak Volkswagen Grubu’nun satın almasını ele alıyoruz.

Bugatti 90’lı yılların başında çok popülerdi, ancak yıllar boyunca çok kötü bir şekilde gerilemişti, iflas etmişti. Karl Piëch, Bugatti markasını 50 milyon dolara satın aldı ve Volkswagen’in lüks araçlar satabilmesi için Bugatti markasını diriltti. Bu arada Bugatti markasını Volkswagen bünyesine katan kişi, Porsche’nin kurucusu Ferdinand Porsche’nin torunu.

On beş yaşında

Bugatti Veyron resmen on beş yaşında. Birkaç konsept otomobil piyasaya süren Bugatti, bizi spor otomobil dünyasını ele geçirecek bu şahesere hazırlarken çok şey yaptı.

Şirket, dünyanın en hızlı otomobili unvanını kucaklamak için en hızlı otomobil olan McLaren F1’i tahtından indirerek, mükemmelliğin bir gösterisi olan Bugatti Veyron’u inşa etmeye başladı.

Bir eskizle başladı

Ferdinand Karl Piëch, Bugatti Veyron’un motorunun arkasındaki beyin diyebiliriz. 1997’de Japonya’nın Tokyo kentinde yüksek hızlı bir trenle seyahat ederken elde ettiği bir başarı. Bugatti Veyron’un motor eskizini bir zarfın arkasına çizdi. Motor gücünü, deplasmanını ve performansını belirleldi. Temel olarak, dünyanın Volkswagen motorlarına bakışını değiştirecek bir motor tasarladı.

İlk Veyron modeli 1999’da çıktı

1999 yılında ilk Bugatti Veyron modeli Tokyo’da tanıtıldı. 555 beygir güç ve maksimum 300 km/s hızının yanı sıra iyi bir tarza ve sportifliğe sahipti. Bu konsept otomobille birlikte rakiplerine göz dağı veren Bugatti, her ne kadar 0’dan 100 kilometreye 5.3 saniyede ulaşsa da McLaren F1’in güçlü bir rakibi olacağı belliydi.

Adı Pierre Veyron

Bugatti otomobillerini isimlendirirken hiç zorlanmadı diyebiliriz. Çünkü araçları için hep büyük yarışçıların isimlerini seçiyor. Veyron için, Fransa Grand Prix’de Bugatti’lerin bir kısmını test eden, onlarla yarışan ve kazanan ünlü pilot Pierre Veyron’u seçtiler.

Herkes tarafından sevildi, ama sadece bazıları için üretildi

Bugatti Veyron’un konsept otomobillerinin piyasaya sürülmesiyle, dünya Veyron’un üretilmesini ve yollara çıkmasını heyecanla bekledi. Ve sonunda geldiğinde fiyat astronomik olarak yüksekti. Neredeyse 1,5 milyon euroya satışa sunuldu ve o yıl sadece beş adet satıldı. İlk Bugatti Veyron’un John Coyle tarafından 1,8 milyon dolara açık artırmada satın alındığını bilmek de sizi şaşırtabilir.

Motor 10 radyatör üzerinde çalışıyor

Saniyeler içinde 300 km/s hızı aşan bir otomobil üreten firma bunun araca negatif etkilerini de düşünmüş tabii ki. Dakikalar içinde biten benzinden, bir daha kullanılamayacak hale gelen lastiklerden motorun üreteceği ısıya kadar her şey düşünülmüş.

Bugatti Veyron, ısı sorununu tam on radyatör kullanarak çözüyor. Motorlar için üç, ısı eşanjörleri için üç, klima, şanzıman yağı, motor yağı ve diferansiyel yağ radyatörü için birer adet. Bu bir araba için oldukça fazla bir sayı. Ayrıca, motor o kadar sert çalışır ki durması için çok fazla fren gücü gerekir.

Çok yakıt yakıyor

Birçoğumuzun hayallerini süsleyen Bugatti Veyron’a bir gün sahip olursanız onu maksimum hızlarda kullanmayın. Çünkü bebeğiniz susuz bir deve gibi yakıt içtiği için ve kocaman bir tankı olmadığı için sizi zor durumda bırakabilir. Veyron tam hızda yakıt deposundaki tüm yakıtı sadece on iki dakika içinde tüketebilir.

Bir tane yapmak çok pahalıya mal oluyor

Üreticiler yeni bir otomobil üretmeden önce belki de en çok dikkat ettikleri unsur onun markaya olan maliyeti diyebiliriz. Bugatti Veyron söz konusu olduğunda, Veyron’u araştırmak, geliştirmek ve inşa etmek için Bugatti’ye maliyeti toplam 1.6 milyar dolar.

Her Veyron’un maliyeti en az 2 milyon dolar ve özel sürüm Veyron’ların 3 milyon dolar. Bugatti henüz hedeflerine ulaşamdı ama hepimiz onu çok sevdik ve Volkswagen onu üretmeye devam etti.

Motora dikkat edin

W16 motorunun tamamen benzersiz olduğunu ve Veyron’u astronomik hızlara iten dünyanın en gelişmiş araba motorlarından biri olduğunu belirttik. Bu çok güçlü motor, bir test aşamasında Bugatti fabrikasını patlatacak derecede fazla güç üretmişti. Dikkatli olun.

Lastikler pahalıdır

Veyron lastikleri o kadar pahalıdır ki, araba on beş dakika boyunca tam hızda çalıştıktan hemen sonra Veyron’un lastiklerini değiştirmek için kullanacağınız parayla 2020 BMW 3 serisi otomobil satın alabilirsiniz. Ve sadece herhangi bir lastik değil, Michelin tarafından Veyron için üretilen özel yarış lastikleri. Ayrıca lastikleri üç kez değiştirdikten sonra tüm Veyron’un tekerleklerini değiştirmeniz gerekir. Dikkat edin, lastikler sadece Fransa’da değiştirilebilir ve Bugatti’nizi Fransa’ya uçurmak binlerce dolara mal olur.

Sadece 450 adet üretildi

Yakın gelecekte Bugatti Veyron önemli bir koleksiyoncu olacak. Neden? 450 Veyron’un tamamı, otomatik montaj için en katı kurallar uyarınca elle yapıldı ve ne yazık ki bir daha hiç üretilmeyecek.

Gerçek bir Speedster

Bugatti Veyron, McLaren F1’i ezdikten sonra 400km/s rekorunu aşarak yeni hız rekorları kırmaktan sorumlu. 1000 beygir güç ve 1250 Nm tork değerlerine sahip olan Veyron 16.4 modeli, 2.5 saniyede 0’dan 100 kilometre hıza ulaştı ve 407 km/s rekor hıza ulaşarak zamanında hiçbir rakibinin kıramadığı rekorları kırdı.

Sonuncusu da satıldı

Hala Bugatti Veyron sahibi olmak için hayaller kuruyorsanız size üzücü bir haberimiz var. Fransa’da üretilen son Veyron, La Finale adıyla bir Orta Doğulu alıcısına satıldı.

Bugatti Veyron White Edition Gözleri Üzerine Çekiyor

Exit mobile version