Site icon Dijital Tekerlek

Bugatti Bolide sınırlı üretim için hazırlanıyor

Fransız yüksek performanslı otomobil üreticisi Bugatti, sınırlı üretime çıkacak olan hiper otomobili Bolide için hazırlıklarını sürdürüyor. İnanılmaz teknik özelliklere ve tasarıma sahip olan otomobille ilgili tüm detayları yazımızda sizin için derledik.

Geçtiğimiz yıl Bugatti, deneysel hiper otomobil konsepti Bolide’yi tanıtmıştı. Markanın 8.0 litrelik W16 motor ile Chiron’daki lükslerden yoksun bir arabayı ne kadar hızlı itebileceğini araştırmak için tasarlanan bir proje olarak duyurulmuştu. Ve şimdi Bugatti, Bolide’nin sınırlı sayıda üretime gireceğini doğruladı. Peki hiper otomobilin teknik özellikleri neler?

Bugatti Bolide teknik özellikleri

Efsanevi dört turbo W16 motor etrafında inşa edilmiş bir hiper otomobil olarak karşımıza çıkan Bugatti Bolide, en iyi performansı uç noktalara kadar götürülen bir Chiron olarak tanımlanabilir.

Normal bir Chiron’un ölçekleri iki metrik tonun hemen altındayken, Bolide, kabaca tipik bir orta boy sedan kadar olan dikkate değer bir ağırlığa sahip olacak. 1.825 beygir gücü ve 500 km/s azami hız ile pistte bir canavar olan konsept, daha önce tanıtılmıştı. Ancak üretim versiyonunun konsept kadar güçlü olmayacağını belirtmekte fayda var, çünkü mühendisler 8.0 litrelik motoru geçen yılki showcar’ın 110 oktanlı yarış yakıtı yerine normal benzinle çalışacak şekilde değiştiriyor. Pratiklik nedeniyle üretim modeli, dünya çapında birçok benzin istasyonundan satın alınabilen normal 98 oktan süper kurşunsuz olarak çalışacak. Bolide, eğer konsept otomobil ile benzer performansa sahip bir hiper otomobil olarak karşımıza çıkarsa, 0’dan 500 kilometre hıza 20 saniye gibi bir sürede çıkabilme imkanına sahip olacak.

Bununla birlikte, Bugatti, bir yarış pistinin hiper otomobile dayanabilmesi için motorda birçok değişiklik yaptı. Soğutma sistemi elden geçirilirken, emme ve egzoz sistemleri tepkiyi iyileştirmek için ince ayar yapıldı. Üretim modeli de konsepte göre biraz daha ağır olacak. Bugatti, Chiron’dan yarım ton daha az, ancak Bolide prototipinden yaklaşık 100 kg daha fazla olan 1.450 kg ağırlığında olacağını söylüyor.

Bugatti, üretime özel Bolide’nin ne kadar yere basma kuvveti üreteceğini henüz açıklamadı. Şimdilik markanın ortaya çıkardığı tek şey, üstyapının “maksimum yere basma kuvveti göz önünde bulundurularak” tasarlandığı. Teknik özelliklerinin yanı sıra hiper otomobilin tasarımı nasıl?

Bugatti Bolide tasarımı

Bolide için Bugatti tamamen yeni bir hafif karbon fiber gövde geliştirdi. Bunun yanı sıra markanın mühendisleri hiper otomobilin ana aerodinamik parçalarının şeklinde birkaç değişiklik yaptı. Ön tampon bir çift yeni kanatçık kazanırken, konseptteki V şeklindeki spoyler düz bir değişimle değiştirildi. Yine de motor kapağı üzerindeki dengeleyici kanatçık kaldı.

Üretime hazır Bolide’nin iç mekanını henüz görme imkanına sahip olamadık ancak konsept gibi, bunun da yoğun şekilde desteklenen koltuklar, minimalist bir gösterge paneli ve kısaltılmış yarış tarzı direksiyon simidi ile yarışa hazır bir şekilde karşımızda olmasını bekliyoruz.

Ayrıca Bugatti’nin mühendisleri, Bolide’nin bir dizi yeni bileşen gerektiren uluslararası FIA güvenlik standartlarını karşılaması için de çok çalışıyor.

Şimdi, Monterey Otomobil Haftası duyurusunun bir parçası olarak Bugatti, üretime özel 40 Bolide modeli üreteceğini söyledi. Şu anda hiper otomobil, geliştirme programının son aşamalarından geçiyor, ancak Bugatti 2024‘te teslimatlara başlamayı hedefliyor. Fiyatlar 4 milyon euro‘dan (yaklaşık 3,3 milyon pound) başlayacak. Bolide’nin açıklanmasının ardından anında talep olduğu da ortaya çıktı. Dünyanın dört bir yanındaki zengin süper araba ve hiper araba koleksiyoncuları bir tane istedi.

Verilen paranın karşılığı için, Fransız marka “ücretsiz” pist günleri, otomatik bir yangın söndürme sistemi ve bir HANS (baş ve boyun desteği) cihazı verecek.

“Monterey Otomobil Haftası’na Aston Martin Valkyrie Spider damgasını vurdu” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version