Site icon Dijital Tekerlek

Bosch Batarya mı Bosch Bataryası mı?

Bosch Batarya mı Bosch Bataryası mı? 3

Elektrikli Araba Bataryası

Son yıllarda adını haber sayfalarının ilk sekmesinde, gazetelerin ön manşetlerinde sıklıkla duyuran elektrikli arabalar, petrol ve türevlerinin fiyatlarının da artmasi, petrol miktarının azalmasıyla elektrikli araçların önemi ve ona duyulan ilgi gittikçe artıyor.

Tekerlekli Haberlerden Her Gün Haberdar Olun

Enerjisini elektrikten alan ve dolayısıyla telefon gibi şarj edilmeye ihtiyaç duyan elektrikli arabaların ileride pil optimizasyonuna ihtiyaç duymayacağı ne malum? Ortam sıcaklığı, sert sürüşler aracın çalışmasını ve buna bağlı olarak performansını değiştirmesi söz konusu..

Elektrikli araçların üretilmesinin ardından bir takım sorular da ardından sorulmaya başlandı. “Acaba pil ömrü ne kadar olacak? Aracı kullanmaya başladım, ne yaparsam pili daha uzun süre gider?” gibi sorular bunlardan bazıları…

Uzmanlara göre, lityum-iyon bataryalarının kullanım süresi 8 ile 10 yıl arasında veya 500-1000 şarj döngüsü arasında değişiyor. Ancak hızlı batarya şarjı, yüksek batarya döngüsü, aşırı sportif sürüşler, aşırı yüksek veya düşük sıcaklıklar, batarya açısından bir kaygı oluşturmaktadır. Bu kaygıların önüne geçmek isteyen Bosch, araçların batarya ömürlerinin daha uzun süre dayanmasınï sağlamak için; araçların batarya yönetim sistemini tamamlayan yeni bir bulut servisi oluşturmayı hedefliyor.

Elektrikli Araba Bataryası

Bu yeni bulutun, yani ‘Battery in the cloud” u kullanmak için Bosch ile işbirliği yapan, merkezi Çin’de bulunan ve global olarak önde gelen bir mobilite platformu olan Didi Chuxing, batarya performansını optimize etmeyi amaçlıyor.

Peki buluttaki akıllı yazılım işlevinin işlevi ne olacak ?

Buluttaki akıllı yazılım işlevleri, bataryanın durumunu sürekli olarak analiz ediyor ve hücre yaşlanmasını önlemek veya yavaşlatmak için uygun tedbirleri alıyor. Bu tedbirler, bir elektrikli araç için en pahalı bileşeni olan bataryadaki aşınmayı ve yıpranmayı yüzde 20’ye kadar azaltabiliyor.

Bosch’un bulut tabanlı servisleri, stres tetikleyicilerini algılamak ve bunlara karşı koymak üzere tasarlandı. Önceden, bir elektrikli araç bataryasının ne hızda yıpranacağı konusunda kesin bir tahmin yapmak mümkün değildi. Ancak Bosch’un bu bulut tabanlı servisleri sayesinde önceden tahmin edilebiliyor. Nasıl mı? Mevcut ortam sıcaklığı, şarj etme alışkanlığı gibi veriler buluta iletiliyor ve burada makine öğrenimi adlı algoritmalarca değerlendiriliyor. Bu servislerle de bataryanın kalan kullanım ömrüne ve performansına dair güvenilir bilgiler elde edilebiliyor.

Elektrikli Araba Bataryası

Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Markus Heyn, “Bosch, elektrikli araç bataryalarını buluta bağlıyor. Veriye dayalı servisler, bataryaların performansını önemli ölçüde artırabileceğimiz ve kullanım ömrünü uzatabileceğimiz anlamına geliyor. Uzun kullanım ömürlerine sahip güçlü bataryalar, elektromobiliteyi daha uygulanabilir kılacak” diyor.

Exit mobile version