Site icon Dijital Tekerlek

BMW iX5 Hydrogen modelini Münih’te sergilendi!

BMW, Münih Otomobil Fuarında yola çıkmaya hazırlanan BMW iX5 Hydrogen modelini tanıttı. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

iX5 Hydrogen model henüz geleneksel satışa sunulmaya hazır değil. Bununla birlikte marka; kullanıcılara on yıl önce Mini E ile sunulan benzer bir deneyimi, i alt markası ile sunmak adına hazırlanıyor.

BMW’nin Hidrojen Patronu Jürgen Guldner firmanın; “gelecekte ikinci bir enerji taşıyıcısına ihtiyaç duyulacağına ikna olduğunu” ve hidrojenin tam olarak bu noktada devreye gireceğine inandığını belirtti. Bununla birlikte Guldner hidrojenli otomobillerin pilli araçlar ile herhangi bir rekabete girmeyeceğini belirtti. Hidrojenli otomobillerin daha büyük, daha ağır ve uzun mesafeler kat eden; şarj konusunda sorun yaşayan insanlara hitap eden bir teknoloji olduğunu belirtti.

BMW iX5 Hydrogen teknik özellikleri

Model bünyesinde Toyota ile birlikte geliştirilen 125kW değerinde bir yakıt hücresine sahip. Bununla birlikte modelde iki adet koltukların altında konumlandırılan hidrojen tüpü mevcut. Bu tüpler 700 bar değerinde bir basınç altında 6 kilogram hidrojen tutabiliyor. Bu hidrojen tankları elektrik motorunu destekleyerek modele 369 beygirlik bir güç sağlayabiliyor. Ayrıca modelin arka aksına 150kW değerinde bir akü güçlendiricisi yerleştiriliyor.

Menzil tarafında model kullanıcılara 500 kilometrelik bir menzil sunabiliyor. Bununla birlikte bu menzil değerinin ağırlığı yaklaşık 2500 kilogram olan bir otomobil için yeterli olduğunu belirtmek gerek.

Modelin tasarımı diğer i modellerinden ilham alan bir çizgiye sahip. Bununla birlikte modelde kullanılan tema ve döşeme paketi oldukça güzel görünüyor. Model standart X5 modelinden birkaç iç ve dış kaplama detayı ile birlikte ayırt edilebiliyor. Ayrıca jant tarafında sürdürülebilir kauçuktan yapılan lastiklere sarılı; 22″ boyutunda alaşımlı jantlar ile birlikte tasarım tamamlanıyor.

BMW tarafının geleceğe yönelik adımları

iX5 Hydrogen modeli yukarıda da belirttiğimiz gibi genel satışa sunulmayacak. Fakat modelin bir halefi olacak. Guldner, BMW’nin pil takımının daha iyi konumlandırılacağı yere uyacak olan daha ince hidrojen tankları ile birlikte FCEV modelleri için de çalışacak bir BEV mimarisi üzerinde çalıştıklarını doğruladı.

Guldner konu ile ilgili olarak şu cümleleri kullandı;

“Bu bize gelecek için ihtiyacımız olan esnekliği verecek”

 “Bu, on yılın ikinci yarısında gelecek. Teknolojiyi daha ileriye götürmenin anahtarı bu ve bunu yapmamızı sağlayacak.”

Planlanan sürelere kadar, yakıt hücrelerinin daha küçük ve daha verimli olması hedefi mevcut. Bununla birlikte ağır kamyon endüstrisindeki gelişmeler ile; hidrojenli araç teknolojisinin benimsenmesinin hız kazandığını ve sıfır emisyon hedefleri ile oldukça güzel örtüştüğünü de belirtmek gerek. Bu sayede hidrojen tüketen araç teknolojisin yalnızca otomobiller tarafında değil diğer taşıtlar içinde oldukça önemli bir hale geliyor.

Son olarak BMW iX5 Hydrogen ile birlikte yakıt hücrelerine güç sağlamak adına hidrojeni benimsemeye kararlı. Bununla birlikte marka, bir FCEV otomobilinin ilk günden son güne kadar emisyon değerinin toplamının BEV otomobiller ile aynı seviyede olduğuna inanmaktalar.

“Hyundai Vision FK otomobilinin ön izlemesi yapıldı” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version