Site icon Dijital Tekerlek

BMW iX öncü teknolojileri ile lider olmaya geliyor

BMW tarafının büyük merakla beklenen elektrikli SUV modeli BMW iX resmi olarak tanıtıldı. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

BMW tarafının xDrive elektrikli dört çeker sistemine ve güçlü iki elektrikli motora sahip olan BMW iX modeli minimalist tasarımı ile birlikte otomotiv dünyasında yeni bir çağ başlatmaya hazırlanıyor.

BMW tarafı model ile birlikte sürüş keyfi, çok yönlülük, sürdürülebilirlik ve lüksü yeniden yorumluyor. Bununla birlikte model xDrive50 ve xDrive40 olmak üzere yüksek menzilli iki farklı versiyonu ile yollara çıkmaya hazırlanıyor.

BMW iX teknik özellikleri

Modelin en çok merak edilen menzil tarafında; WLTP testleri bizlere xDrive50 versiyonu için 630 kilometrelik bir menzil sunuyor. Bununla birlikte xDrive50 versiyonu 523 beygir güce, 765 Nm tork değerine sahip. Bu sayede modelin 0-100 km/s hızlanma süresi 4.6 saniye.

Diğer versiyon olan xDrive40 tarafına baktığımız zaman WLTP testleri bizlere 425 kilometrelik bir menzil sunmakta. Bununla birlikte model 326 beygir güce, 630 Nm tork değerine sahip. Modelin 0-100 km/s hızlanma süresi ise 6.1 saniye.

iX modeli DC hızlı şarj altyapısı ile birlikte yaklaşık 35 dakikada yüzde 80 doluluğa ulaşırken, model 10 dakikalık şarj ile 120 kilometre menzin sunabiliyor. Bununla birlikte modeldeki sürüş sistemi; otomobilin iki elektrik motorunu, güç elektroniklerini, şarj teknolojisini ve yüksek voltajlı bataryayı kapsayan beşinci nesil BMW eDrive teknolojisine dayanıyor. Ayrıca modelin yol tutuş yetenekleri ve kabin içindeki konfor seviyesi, sınıfının öncü “Carbon Cage” ile sağlanıyor. Modelin sürtünme katsayısı ise yalnızca 0.25 Cd.

Hem teknolojik hem de güçlü tasarım

İnovatif çizgileri ile birlikte Spor Aktivite Aracı segmentine yeni bir yorum getirmeyi amaçlayan model; kaslı dış oranları, akıcı tavan çizgisi ve azalan yüzey kaplamasıyla sürüş keyfini oldukça dengeli bir konuma getirebiliyor. Bu sayede model hem günlük kullanımda hem de uzun yolculuklarda benzersiz bir deneyim sunabiliyor.

Model uzunluk ve genişlik bakımından BMW X5 ölçülerinde denilebilir. Fakat sahip olduğu kavisli tavan yapısı ve yüksekliği ile BMW X6 modelini de anımsatmıyor değil. Hatta geniş jantları sayesinde X7 modeline benzetenler dahi mevcut.

iX modeli standart olarak Harman Kardon Surround Ses Sistemi ile birlikte geliyor. Ayrıca modelde BMW tarafında ilk kez gördüğümüz Bowers & Wilkins Surround Ses Sistemi’nin en son sürümü, ses deneyimini farklı bir boyuta taşıyor. Bu sayede model adeta dört tekerlekli bir konser alanına dönüşebiliyor.

İnanılmaz Shy Tech tasarımı

Modelin çığır açan tasarım olarak Shy Tech ilkesiyle iç kabinde de kendisini gösteriyor. Bu ilke yalnızca kullanıldığı zaman işlevlerini ortaya çıkaran teknolojik yaklaşımı ifade ediyor. Örnek vermek gerekirse; fazla görünmeyen hoparlörler, sıra dışı tasarlanan havalandırma kanalları.

Bu ilkenin ışığında BMW Group ilk defa kullanıcılara hoparlörleri koltuk yapısına entegre etme seçeneğini sunuyor. Bununla birlikte ilk kez bir BMW modelinde kullanılan altıgen şekilli direksiyon simidi ve yeni nesil BMW İşletim Sisteminin bir parçasını oluşturan 12.3″ ve 14.9″ boyutundaki kavisli ekranlar fütüristik sürüş keyfini vurguluyor.

Electrochromic gölgelendirmeli cam tavan

Model sahip olduğu panoramik cam tavan ile birlikte iç yaşam alanına sağlanan ferahlığı ve ambiyansı önemli ölçüde geliştiriyor. Panoramik cam tavan; tek parçalı şeffaf yüzeyiyle, herhangi bir çapraz destek olmadan tüm iç mekanı kaplayarak, BMW modellerinde şimdiye kadar kullanılan en büyük cam tavan olma özelliğine sahip. Ayrıca bu cam tavan bir tuş ile aktifleştirilen; Electrochromic gölgeleme ile doğrudan gelen güneş ışınlarından iç alanın etkilenmesini engelleyebiliyor.

Nano Elyaf filtreli otomatik klima kontrolü

iX modeli standart olarak dört bölgeli otomatik klima özelliğiyle kullanıcılara sunuluyor. Bununla birlikte marka aracın içerisindeki havayı daha etkin bir şekilde temizlemek adına; nanofiber filtre teknolojisi kullanan bir klima sistemini modele entegre etmiş durumda. Bu sistem ile birlikte model mikrobiyal partiküller ve alerjenlerin aracın içine girmesini de engelleyebiliyor.

BMX iX ve sürdürülebilirlik

BMW iX modelinin üretim süreçlerinde kullanılan malzemeler sürdürülebilirliğe verilen önemi oldukça güzel bir şekilde gösteriyor. Marka model için FSC sertifikalı ahşap malzemeyi tercih ediyor. Bununla birlikte modelde kullanılan plastiklerin çok yüksek oranı geri dönüştürülmüş plastikler. Ayrıca modelin paspasları da plastik şişelerin geri dönüştürülmesi ile elde edilen malzeme ile üretiliyor.

Son olarak BMW iX modelinin 2021 yılının son çeyreğinde; Borusan Otomotiv sayesinde Türk kullanıcılara ulaştırılması hedefleniyor.

“BMW i4 Gran Coupe yollara çıkmaya hazırlanıyor” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version