Site icon Dijital Tekerlek

BMW i4 Gran Coupe yollara çıkmaya hazırlanıyor

Dinamik sürüş özelliklerini modern, zarif ve sportif bir tasarımla birleştiren BMW tarafının tamamen elektrikli ilk Gran Coupe modeli BMW i4 Gran Coupe resmi olarak duyuruldu. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

BMW tarafında merakla beklenen elektrikli i4 modeli; en güçlü versiyonu olan i4 M50 ve iX modeli ile birlikte tanıtıldı. Bununla birlikte i4 M50 modeli; markanın “tamamen elektrikli ilk M Performance otomobili” unvanına da sahip olmuş olacak.

BMW i4 Gran Coupe teknik özellikleri

Model kullanıcılara ilk olarak eDrive40 ve M50 versiyonları ile sunulacak. Bununla birlikte arkadan çekişli sürüş keyfiyle i4 eDrive40 modeli; 340 beygir güce, 430 Nm tork değerine sahip. Bu sayede modelin 0-100 km/s hızlanma süresi 5.7 saniye seviyesinde. Model WLTP testlerine göre tam şarj ile birlikte 590 kilometrelik bir menzile sahip.

BMW tarafının ilk tamamen elektrikli M otomobili olan i4 M50 modeli; hem ön hem de arka aksta yer alan iki elektrik motoru sayesinde model; 544 beygir güce, 795 Nm tork değerine sahip. Bununla birlikte modelin 0-100 km/s hızlanma süresi yalnızca 3.9 saniye. Model WLTP testlerine göre ise tam şarj ile birlikte 510 kilometrelik bir menzil değeri sunmakta.

Model sahip olduğu beşinci nesil eDrive teknolojisi ile birlikte yüksek menzili ve performansı bir arada sunabiliyor. Ayrıca marka beşinci nesil eDrive’ın dört tekerlekten çekiş teknolojisini ilk defa i4 modelinde kullanacak.

Marka tarafından model için özel olarak tasarlanan bataryaya baktığımız vakit ise bizleri; 72 hücreli dört modül ve 12 hücreli üç modül bekliyor. Bununla birlikte beşinci nesil eDrive teknolojisi ve Kombine Şarj Ünitesi (CCU) ile; BMW i4 modeli birden fazla ve farklı türde şarj istasyonlarını kullanıyor.

i4 modelinde yer alan Entegre kontrol ünitesi; otomobilin hızlı bir şekilde şarj edilebilmesine imkan tanıyor. Böylece modelin boş bataryası AC şarj ile birlikte 8.5 saatten daha kısa bir sürede tam olarak şarj olabilecek. BMW i4, DC şarj istasyonları ile birlikte; 10 dakikalık şarj işlemi ile yaklaşık 164 kilometre menzil sunabilecek.

Aerodinamik tasarım detayları

Modelin boyutlarına baktığımız vakit bizleri; 4783 milimetre uzunluk, 1852 milimetre genişlik ve 1448 milimetre yükseklik bekliyor. Ayrıca modelin aks mesafesi ise 2856 milimetre düzeyinde. Bununla birlikte model bagaj tarafında 470 litrelik bir saklama alanına sahip. Bu alan 1290 litreye kadar genişleyebiliyor.

Model sahip olduğu gizli kapı kolları, pürüzsüz şekillenen yüzeyleri, ön yan panellerdeki hava delikleri ve hafif tasarım jantları aerodinamik açıdan modeli bir hayli destekliyor. Standart olarak LED farlarla gelen model; opsiyonel olarak BMW Selective Beam, BMW Laserlight ve Adaptif LED Far seçenekleri sunuluyor.

İç yaşam alanında akustik konfor

Model standart olarak akustik cam ve BMW Live Cockpit Professional ile gelecek olan; ortam aydınlatması ve LED fiber optik ışık şeritlerini opsiyonel olarak sunabilecek. Ayrıca, modelde 16 hoparlör ve 464 watt ses gücüne sahip Harman Kardon Surround ses sistemi de opsiyonel olarak tercih edilebilecek.

https://dijitaltekerlek.com/blog/wp-content/uploads/2021/06/PF0008307_264.mp4

Akıllı sürüş ve bilgi sistemleri

i4 bünyesinde yeni BMW iDrive sistemi, BMW Kavisli Ekran ve gelişmiş BMW Head-Up Display’i bir arada sunuyor. Bununla birlikte modelde 12.3″ boyutunda bilgi ekranı ve 14.9″ boyutunda kavisli bir ekran bulunuyor. Ayrıca model, Yeni nesil BMW iDrive ve BMW Akıllı Kişisel Asistan için de ek özelliklere sahip.

Sürdürülebilir değerler ve şeffaf tedarik zinciri

BMW i4 modelinin üretimi süresince kullanılan enerjinin kaynak olarak; yalnızca hidroelektrik santrallerinden elde edilen yenilenebilir enerjiyi kullanması oldukça dikkat çekici. Yüksek oranda geri dönüşümlü malzemelerden üretilen model bu sayede doğal kaynakları; daha sorumlu bir şekilde kullanarak karbon ayak izini minimuma indirmeyi hedefliyor.

Marka beşinci nesil eDrive teknolojisi için de yalnızca yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji kullanmayı hedefleyen BWW Group; bunun için pil hücresi üretiminde rol alan tüm paydaşlarından gerekli taahhütleri aldı. Bu sayede i4 modelinin pil hücreleri üretilirken kullanılan kobalt miktarı yüzde on seviyesinden çok daha düşük bir seviyeye indirildi. Bununla birlikte belirtmek gerekir ki BMW Group pil tarafında kullanacağı kobaltı önce kedisi tedarik edip; sonrasında pil hücresi üretiminden sorumlu iş ortaklarına aktarıyor. Bu sayede marka tam gözetimi istediği şekilde sağlayabiliyor. Ayrıca BMW i4 Gran Coupe modelinin çok sayıda bileşeni için de yüksek kaliteli geri dönüştürülmüş plastiklerden yararlanılıyor.

Son olarak BMW i4 Gran Coupe modelinin 2022 yılının ilk çeyreğinde Borusan Otomotiv aracılığıyla Türk kullanıcılara ulaştırılması planlanıyor.

“2022 Kia Sportage SUV teaser görüntüleri paylaşıldı” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version