Site icon Dijital Tekerlek

BMW i Hydrogen NEXT SUV modelinin testlerine başlandı

BMW i Hydrogen NEXT SUV modelinin testlerine başlandı 15

BMW tarafında merakla beklenen hidrojenli model BMW i Hydrogen NEXT SUV modelinin testlerine başlandı. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Hidrojen yakıt hücreli araç piyasa koşulları ve altyapı desteğine bağlı olarak; 2025 yılında seri üretime koymayı hedefliyor. Bununla birlikte Alman firma 2022 yılında modelin pilot üretim aşamasına girmesini planlıyor.

BMW tarafının geliştirmeden sorumlu yönetim kurulu üyesi Frank Weber konuyla ilgili şu cümleleri kullanmakta;

“Hidrojen yakıt hücresi teknolojisi, özellikle daha büyük araç sınıflarında, sürdürülebilir aktarma organları için çekici bir seçenek olabilir. Bu nedenle hidrojen yakıt hücreli aktarma organlarına sahip standarda yakın araçların yol testleri, araştırma ve geliştirme çalışmalarımızda önemli bir kilometre taşıdır.”

2022 BMW i Hydrogen NEXT tasarımı

Model markanın hidrojen akımı neslini X5 modelinin kozmetik değişiklikleri ile aktarıyor. Bununla birlikte model; eşsiz bir mavi renkli radyatör ızgarasına, dizi hafif alaşımlı jantlara, mavi süslemeli revize edilen arka difüzöre ve boş egzoz çıkışlarına sahip.

Teknik özellikleri nasıl olacak?

Model bünyesinde 369 beygir güç çıkışına sahip bir çift elektrik motora sahip. Bununla birlikte bu motorlar şirketin yeni i4 sedanın da ve yakında çıkacak iX3 SUV’da da yer alan beşinci nesil eDrive motorları.

Pil tarafına baktığımız vakit bizleri standart bir depolanan elektrik enerjisini çekmek yerine; yakıt hücresi aracılığıyla depolanan hidrojen ve havadaki oksijen arasındaki kimyasal reaksiyon yoluyla kendi elektriğini üretiyor.

Yakıt hücresi modelin yanmalı motorlu X5 modelindeki dişli kutusu ve tahrik mili ile aynı alanı kaplayan iki adet 700 barlık depolama tankına sahip. İki tanklar birlikte altı kilogram hidrojen depolayabiliyor.

Hidrojen-elektrikli bir aracın geleneksel bir EV’ye göre iddia edilen diğer avantajları arasında; ağır bir lityum-iyon pil paketinin olmaması ve onu desteklemek için gereken daha sert süspansiyon nedeniyle; yolcu konforundan ödün verilmemesi ve çekme için uygunluk sağlayabiliyor.

Marka, Japon markasının yakıt hücrelerini kullanarak i Hydrogen NEXT’i tasarlarken Toyota’nın uzmanlığından yararlandı. Bununla birlikte BMW’nin yeni hidrojen aracıyla; hemen hemen aynı şekilde çalışan Mirai’de değerlerini halihazırda kanıtlamış vaziyette.

Son olarak ikili 2015 yılında geliştirilmeye başlayan hidrojenle çalışan BMW 5 Serisi GT; prototiplerinden oluşan ufak bir filo ile 2013 yılından bu yana proje için işbirliğine sahipler. Ayrıca iki şirket ölçeklenebilir modüler bileşenler üretmek adına 2016 yılında bir ürün geliştirme anlaşması imzaladı.

Exit mobile version