Site icon Dijital Tekerlek

Bireysel mobiliteye yeni adım: Citroen OLI!

Citroën, Ami ile yakaladığı başarıyı Citroen OLI ile devam ettirmeyi amaçlıyor. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Yenilikçi Ami, Citroën’in tamamen elektrikli ulaşımı herkesin kullanımına sunma taahhüdünü yerine getirmek için işleri farklı yapma cesaretini ortaya koyuyor. Marka, aile ulaşımına yönelik çarpıcı ve yenilikçi bir “tekerlekli laboratuvar” olan oli ile daha ağır, daha karmaşık ve pahalı elektrikli otomobillere yönelik endüstri trendlerini yeniden belirliyor.

Citroen OLI teknik özellikleri

oli, sıfır emisyonlu bir ulaşım biçimi olarak kapasitesinin ötesinde bir elektrikli yaşam tarzını mümkün kılabilirken, kullanışlı bir elektrikli araç olarak evin güneş panellerinden genel elektrik ihtiyacına kadar kullanıcının elektrik eko sistemine sorunsuz bir şekilde uyum sağlıyor. Örneğin gerektiğinde şebekeye geri yönlendirilebilecek fazla enerji üretebiliyor. Veya bir elektrik kesintisi durumunda tüketicinin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor.

Akıllı “Araçtan Şebekeye” (V2G) özelliği ile oli gibi bir araç, evdeki güneş panellerinden elde edilen fazla enerjiyi depolayarak sahibine para kazandırma potansiyeli oluşturuyor. Bunu enerji tedarikçilerine geri satmanın yanı sıra, şebekede yüksek talep veya elektrik kesintisi olduğunda güç sorunlarının yönetilmesine de yardımcı oluyor.

Citroën oli ayrıca, “Araçtan şarj” (V2L) özelliği ile yaz aylarında plajda veya bir hafta sonu kampında evden uzaktayken de hayatı kolaylaştırıyor. 40kWsa batarya ve 3,6 kW prizi çıkışı (230 v 16 amp ev prizine eşdeğer) göz önüne alındığında, oli teorik olarak 3000 w elektrikli bir cihaza yaklaşık 12 saat güç sağlayabiliyor. oli, ister evden uzaktaki gezilerde, isterse de evde pratik ve kullanımı kolay bir işlevsellik sunuyor.

Yenilikçi bagaj

oli, normal bagaj veya hatchback yerine, ürün tasarımında beklenmedik, ilham verici bir çözüm sunuyor. İster eve demonte mobilya taşımak olsun, isterse de hafta sonu için sahile board veya tavan çadırı tüm gereksinimleri karşılayan işlevselliği sunuyor. Bağımsız arka koltuk başlıkları tavana doğru katlanıyor ve arka cam yukarı doğru açılıyor. Böylece 994 mm genişliğindeki çıkarılabilir düz yük platformun uzunluğu 679 mm’den 1050 mm’ye genişliyor.

Çok yönlülük ve yükleme kolaylığı standart. Bagaj kapağı aşağıya doğru katlanıyor ve yükleme platformu çıkarıldığında, araç zemini ile arka cam arasında 582 mm’ye kadar yükseklik oluşuyor. Panel yerindeyken, altında 330 mm yüksekliğinde kullanışlı ve güvenli bir bagaj alanı bulunuyor. Çıkarılabilir yük platformu hafif ve düz. Ayrıca kaput ve tavan panelleriyle aynı geri dönüştürülmüş malzemeden üretiliyor.

Citroen OLI tasarımı

oli, dikkat çekici ve sıra dışı bir tasarıma sahip. 4,20 m uzunluğunda, 1,65 m yüksekliğinde ve 1,90 m genişliğinde şık gövdesiyle kompakt bir SUV görünümü ortaya koyuyor.  Geleneksele meydan okuyan oli, aile limuzini, şehir gezgini, macera aracı, iş arkadaşı, hatta günlük cihazlara güç verme, elektrik kesintisi durumunda enerji sağlama veya pencereleri temizlemek için bir platform sağlama dahil olmak üzere evin bir parçası.

Citroën tasarımcıları, oli’nin her bir öğesini, çoklu işlevsellik, daha az veya bütünleşik parçalar kullanarak ağırlık ile karmaşıklığı azaltma, mümkün olan her yerde geri dönüştürülmüş veya geri dönüştürülebilir malzemeler kullanmak üzere planladı.

Geleneksel bir otomobilin kaputu, bagajı ve tavanı, ağaç budamak gibi ev işlerine yardımcı olmak için mükemmel platform gibi görünse de, gerçekte bu yetenek göz önünde bulundurularak üretilen çok az araç var. oli’de durum farklı. Düz motor kaputu, tavan ve arka yan paneller, aracın benzersiz siluetini oluşturmak dışında düşük ağırlık, yüksek mukavemet ve maksimum dayanıklılık hedeflerini karşılamak üzere seçildi.

oli, kaputun ön kısmı ile düz üst panel arasında deneysel bir “Aero Kanal” sistemine sahip. Bu sistem, havayı cama doğru üflüyor ve tavan üzerindeki hava akışını yumuşatmak için bir perde etkisi yaratıyor. Ön cam çerçevesi parlak bir kızılötesi kaplama ile tamamlanıyor. Citroën bu yeni rengi yeni marka kimliği ile birlikte kullanacak.

Bagaj kapağı aracılığıyla otomobil severlere önemli bir mesaj aktaran oli, gururlu bir şekilde yeni Citroën kimliğini taşırken Citroën’in köklü mühendislik mirasından yararlanıyor.

oli’nin tasarım dili, işlevsellik, teknik yeterlilik ve akıllı endüstriyel tasarım önermek için yatay ile dikey ve yuvarlak ile düz arasında tezat oluştururken, yeni “kayan” logo bu temayı tamamlıyor. Mühendislik ve teknik verimliliği vurgulayan logonun üzerinde yatay bir şekilde konumlandırılan kısım markanın tutkunlarının rahatına olan bağlılığını simgeliyor.

Çok yönlü koruma

Citroën oli, sert dış plastik bölümler sayesinde oldukça güvenli. Bu bölümler aynı zamanda parça sayısını azaltıyor, sorumlu malzemeler kullanıyor ve ağırlığı azaltıyor.  Citroën’in iş ortağı Plastic Omnium, markanın imza niteliğindeki tasarım öğesini uygulamak için bir ‘mono malzeme’ oluşturulmaya yardımcı oldu. %50 geri dönüştürülmüş malzeme içeren PolyPropylene’den üretilen güçlü ancak hafif yan koruma ve %100 geri dönüştürülebilir tamponlar geri dönüşümü kolaylaştıran bir yaklaşım sergiliyor. Her bir tekerlek davlumbazı yatay bir üst kısma sahip güçlü geri dönüştürülmüş plastik koruyucu ile kaplanıyor. Bu yapı cam ve aydınlatma modüllerinde kullanılan kontrast temasını yansıtıyor.

Citroen OLI iç yaşam alanı

Tasarımcılar iç mekânı oluştururken sıra dışı olmayı tercih etmiş. Daha büyük ekranlar, daha uzun kolçaklar, geniş yüzeyli paneller, daha konforlu koltuklarla araçların kabinleri adeta yıldız gibi parlıyor. Fakat bu tercihler ağırlık ve maliyet anlamına geliyor.

Çoklu ekranlar ve gizli bilgisayarlar içeren kapsamlı bir ön konsol yerine, oli’de aracın genişliği boyunca uzanan tek bir simetrik kiriş bulunuyor. Direksiyon kolonu ve tekerlek bir tarafta sabitleniyor. Ortada ise bir akıllı telefon yuvası ve klima sistemi için beş switch tipi anahtar yer alıyor. Oli’de bu alanda sadece 34 parça yer alıyor. Oysa benzer bir aile tipi kompakt hatchback modelin ön ve orta konsolunda yaklaşık 75 parça kullanıyor.

Kiriş, üzerinde kayan USB soketleri aracılığıyla aksesuarların takılabileceği elektrikli bir ray bulunuyor. Bu, çocukların okuldan çıkmasını beklerken cihazlara güç sağlamak veya kahve makinesini fişe takmak için ideal. Sürücü ve yolcunun önünde birer adet olmak üzere iki havalandırma kanalı verimliliği daha da artırmak ve ağırlığı azaltmak için daha küçük bir klima ünitesinin kullanılmasına olanak tanıyor.

3D baskı detayları

Kirişin arkasında ve altında, BASF Elastollan®’dan yapılan bir raf bulunuyor. Parlak turuncu, geri dönüştürülebilir 3D baskılı Termoplastik Poliüretan (TPU) depolama rafı kahve fincanı veya meşrubat kutuları gibi nesneleri sabit tutan esnek mantarlar içeriyor.

Aracın her iki yanında, arka koltukların altında ve arka kapılar açıkken erişilebilen ilk yardım çantası için gizli bir saklama bölmesi bulunuyor. Bir saklama konsolu, bağımsız arka koltuklar arasındaki boşluğu dolduruyor. Turuncu, geri dönüştürülebilir yumuşak 3D baskılı TPU yapı, öğeleri sabit tutmak için esnek ‘mantarlara’ sahip. İç mekânda kullanılan BASF TPU parçaları topluca geri dönüştürülebiliyor. Bu da Yaşam Döngüsü Değerlendirmesinin bir unsuru olarak sürdürülebilir mono-materyal yönünde iyi bir adım.

oli’de tüm bilgi-eğlence ve iletişim işlevlerine kiriş üzerindeki yuvaya yerleştirilen akıllı telefon üzerinden ulaşılıyor. Bağlantının kurulmasıyla telefon bilgileri ve uygulamalar, hız ve şarj seviyesi gibi temel araç verileriyle birleşiyor. Bilgiler, ön camın alt çerçeve genişliği boyunca yansıtan ‘Akıllı Bant’ sistemiyle gösteriliyor.

“Toyota Avrupa’da 31 Milyon barajını aştı”

Exit mobile version