Beygir gücünün ana açıklamasını yapacak olursak yetmiş beş kg ağırlığa sahip olan bir yükün bir saniyede bir metre hareket edebilmesi için gereken güçtür. Türkçeye inglizce kelime olan “horse power” dan çevrilmiştir. O yüzden kısaltması “HP” olarak kataloglarda görebiliriz. Bu güç çeşitli araçların güçlerinin kıyaslanması ve ya öğrenilmesini sağlamaktadır.
Eski yıllardan itibaren beygir gücü kelimesi bazen yanlış anlaşılmıştır. Mesela 130 beygirlik bir güç denildiğinde 130 tane atın ürettiği güce eş değer bir güç olarak algılanmaktadır.
Aslında atların bir saniyelik sürede bir metre taşırken ki yük miktarı ortalama elli kg dır. Fakat araç motorlarının güçleri hesaplanırken motoru üreten mühendisler bu güç hesaplamasındaki ağırlığı yetmiş beş olarak sabitlemişlerdir. “James Watt” beygir gücünü ilk kullanan mühendistir.
James Watt bu icat ettiği güç ölçüm birimini, insanların gücü ölçme konusunda zorlanmaları ve güç birimi hakkında çeşitli ifadeler kullanan farklı grupları tek bir ifade altında toplamak istemiştir. Bu sebeple bu ünlü mühendis ve bilim adamı atlardan yola çıkarak çalışmasının temellerini atmaya başlamıştır. Bu da güç konusundaki işleri daha anlaşılabilir ve kolay kılmıştır.
Beygir gücü tekerleklere yansıyana kadar motorun içindeki birçok mekanizmadan geçtiği için aynı beygir gücüne sahip aracalar farklı güç değerleri ortaya çıkarabilmektedir. Motorun içinde bulunan ve beygir gücünün aktarılmasında görev alan çarkların ve dişlilerin diş sayılarının farklı olması bile mevcut beygir gücünün fazla veya az olmasında rol oynayabilir. Buna ek olarak araçlarımızın dizel veya benzinli yakıtlar kullanması ve tekerleklerin boyutlarının büyük veya küçük olması da başka bir kıstastır.