Öncelikle İtalya Milano da başlayan, daha sonra da İspanya Barselona ve Madrid de devam eden dizel yasağı fena etkiledi. Tüm Avrupa ülkelerinde uygulanan dizel yasağı, Türkiye’yi de etkiledi. Avrupa’da Dizel Yasağı Türkiye’yi Perişan Etti!
Başlatılan bu dizel yasağının Türkiye’yi etkileyip etkilemeyeceği tartışmalı bir konuydu. Ama Alternatif yakıt sistemi uzmanı olan BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü tarafından yapılan bir konuşmaya bakıldığında;
“Dünya Sağlık Örgütü tarafından hem çevreye hem de insanlara zarar verdiği kanıtlanan dizel motoru araçlar, benzinli araçlara göre 10 kat daha fazla zararlı gaz salınımı yapıyor. 2030 yılında dizel araçlar kademeli olarak üretimden kaldırılacak. Tarihi dokuyu korumak ve hava kalitesini arttırmak için başlatılan dizel yasağının yakın zamanda başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerimizde göreceğimize inanıyorum.
Hava kirliliği ve insan sağlığı açısından en önemli kirleticiler PM olarak adlandırılan katı parçacıklar ve NOx olarak kısaltılan azot oksitlerdir. Avrupa Birliği ülkelerinde PM’den kaynaklanan sağlık harcamalarının ton başına 75 bin Euro, NOx’dan kaynaklananın ise 12 bin Euro olduğu hesaplanmaktadır.
Avrupa Birliği ülkelerinde PM’den kaynaklanan sağlık harcamalarının ton başına 75 bin Euro, NOx’dan kaynaklananın ise 12 bin Euro olduğu hesaplanmaktadır. Almanya’da Münster Mahkemesi’nin Köln’de başlattığı dizel yasağı bugün İtalya ve İspanya’da uygulanıyor. Bu yıl bitmeden de Fransa, Hollanda ve Norveç’te yürürlüğe konması bekleniyor. Tarihi değerine paha biçilemeyen İstanbul’da da dizel yasağını görmemiz mümkün. Kent merkezi bu denli yoğun olan bir şehirde PM değerlerinin ne denli yüksek olduğunu sıkışık trafikteki hava kalitesinden anlayabilirsiniz” ifadelerini kullandı. Tüm dünyada üretimi yavaşlatılan dizel motorlu araçların 2030 yılında tamamen üretimden kaldırılması bekleniyor.” dedi.
Avrupa’nın dizel motorlara karşı açmış olduğu savaştan ötürü yapılan bu açıklamalarla, Dizel yasağının tüm dünyayı ve özellikle de Türkiye’yi etkilediği tespit edilmiş oldu.