Site icon Dijital Tekerlek

Audi A8 modelinin geleceği; Audi Grandsphere konsepti tanıtıldı!

Audi Grandsphere modeli Münih Otomobil Fuarında fütüristik konseptiyle resmi olarak tanıtıldı. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Skysphere konseptinin tanıtılmasının ardından merakla beklenen Grandsphere konseptinin tanıtımı, “yol için özel bir jet” tanımıyla gerçekleşti. Bununla birlikte konseptin gelecekte, amiral gemisi A8 modelinin yerini alması planlanıyor.

Alman otomobil üreticisinin “Sphere” konseptleri üçlüsünde, iki kişilik roadster olan Skysphere konsept otomobilinin ardından; Grandsphere konsepti de tamamen elektrikli ve lüks otomobil deneyimi kullanıcılara yaşatmak adına tasarlandı.

Audi Grandsphere teknolojik detayları

İlk olarak modelin Seviye 4 otonom sürüş teknolojisine sahip olduğunu belirtmek gerek. Bununla birlikte modelin tam otonom modda kullanılması halinde direksiyon simidi ve pedalları ön panelin zemininde yer alan gizli bölmelere yerleşmekte. Bu sayede model, iç mekanı yolcuların konforu içi oldukça genişletmekte.

Seviye 4 modunda ön camın altındaki ahşap yüzeye görüntü yansıtan yeni bir bilgi-eğlence sistemi de dikkatleri çekiyor. Bununla birlikte sürücü manuel kontrolü aldığında bu ekranlar sürücü ve yolcu için farklı bölümlere ayrılabiliyor.

Otonom sürüş modu aktifken bu projeksiyon sistemi ile birlikte; film oynatmak, konferans görüşmeleri yapmak veya istediğiniz görüntüyü yüzeye yansıtma şansına sahipsiniz. Bununla birlikte menüler ve içerik arasında geçiş yapabilmek adına projeksiyon yüzeyinin hemen altına bir sensör çubuk entegre vaziyette.

Model Audi tarafının yeni geliştirilen MMI temassız tepki sistemi ile birlikte çalışabiliyor. Bununla birlikte iklim ve multimedya ayarları için fiziksel kontrol düğmeleri de kapılara konumlandırılıyor. Göz izleme teknolojisi ile birlikte sistem hareketleri tanıma özelliğine de sahip. Örneğin sıcaklığı arttırmak veya azaltmak için kullanıcılar elleriyle döndürme hareketi sayesinde bu sistemi kontrol edebiliyor. Ayrıca modelde yer alan düğmeler fiziksel olarak kontrol edilebilirken, dokunsal bir geri bildirim sağlayabiliyor.

Marka yeni MMI teknolojisiyle birleştirildiği vakit; Grandsphere modelinin otonom sürüş modunun “tüm yolcular için yeni özgürlük seviyeleri açtığını” iddia etmeye devam ediyor.

Tasarımı

Audi’nin iç tasarımcısı Maksymilian Nawka’ya göre konsept; daha geleneksel lüks otomobillere kıyasla bir değişimi temsil ediyor. Ayrıca Nawka model ile ilgili olarak şu cümleleri kullanıyor;

“Grandsphere bir yaklaşım değişikliğini temsil ediyor. Büyük lüks sedanlar, konfor ve teknoloji söz konusu olduğunda geleneksel olarak arka koltuktaki yolculara odaklanmıştır, ancak yeni bir platform, yeni bir mimari, Grandsphere’in gösterdiği gibi, işleri farklı şekilde yapmamızı sağlıyor.”

Yani modelin 2+2 şeklinde olan oturum pozisyonu ile birlikte arka koltuklar ön koltuklara göre daha kompakttır. Bununla birlikte ön koltuk sırtlıkları 40 dereceye kadar yatırılabiliyor. Fakat yine de yolcuların bilgi-eğlence sistemini 60 dereceye kadar mümkün olan bir açıyla kullanmalarına imkan sağlayabiliyor.

Ön koltukların başlıkları 15 dereceye kadar öne eğilebiliyor. Bununla birlikte kokulu hava için sıcaklık kontrollü çıkışların yanı sıra; diğer yolcuların duyamayacağı hoparlörlerde bu başlıklara entegre edilebiliyor.

İç yaşam alanında deri kullanılmaması dikkat çeken detaylar arasında yer alıyor. Bununla birlikte kabinde sürdürülebilir veya geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan parçalar kullanılıyor.

Dış taraftan bakıldığı vakit model gerçekten geleneksel bir lüks sedan otomobile göre; daha kaslı ve daha coupe benzeri GT oranına sahip. Bununla birlikte alçak olan tavan çizgisi ve alçak olan yüksekliği ile birlikte model daha şık bir görünüme sahip. Ayrıca uzun motor kaputu ve sahip olduğu 23″ boyutundaki jantlar ile birlikte model gerçekten kendine özgü detaylara sahip.

Audi Grandsphere teknik özellikleri

Model 5.35 metre uzunluğa, 3.19 metre dingil mesafesine sahip. Bununla birlikte konseptin, A8 modelinden daha uzun olduğunu belirtmek gerek.

Konsept, markanın büyük elektrikli modeller için tercih ettiği PPE platformu üzerine inşa ediliyor. Bununla birlikte dingil mesafesini kaplayan bir pil paketi il çalışıyor. Bu pil paketi modelde yaklaşık 120kWh değerinde bir enerji sunabiliyor.

Model sahip olduğu çift elektrik motorlu kurulum ile birlikte; 710 beygir güce, 960Nm tork değerine sahip. Henüz modelin performans ile ilgili bir verisi ise paylaşılmadı.

Sahip olduğu devasa pil ile birlikte model kullanıcıya 750 kilometre değerinde bir menzil sunabiliyor. Bununla birlikte Grandsphere modeli KKD 800v elektronik mimarisine sahip. Yani model 270kW DC hızlı şarj desteğine sahip. Bu destek sayesinde model 25 dakika gibi bir sürede yüzde beşten, yüzde seksen seviyesine şarj edilebiliyor. Ayrıca marka hızlı şarj özelliği sayesinde modelin; 10 dakikalık şarj süresi ile 300 kilometrelik bir menzile sahip olabileceğini iddia ediyor.

Son olarak Audi Grandsphere modeli ile birlikte “Sphere” konseptinin ikinci konsept otomobili tanıtıldı. Bu konsept modeller sayesinde Alman otomobil üreticisi; markanın geleceğini konsept modeller ile birlikte sevenlerine göstermeyi hedefliyor.

“Alfa Romeo GT modeli restomod olarak yeniden canlandı” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version