Site icon Dijital Tekerlek

Aston Martin Valkyrie üretimi başladı, ilk özellikler belli oldu

Aston Martin ve Red Bull Racing, beş yıl önce Formula 1‘den ilham alan ve çığır açan hiper otomobil kreasyonlarını tanıttı ve 2017’de Valkyrie adını vermeden önce AM-RB 001 adını verdiler ancak proje çok sayıda engel ve sorunla karşı karşıya kaldı. Aston Martin, bugün ise ilk Valkyrie müşteri otomobilini tamamladığını duyurdu. Şirket, teslimatların önümüzdeki haftalarda başlamasının beklendiğini söylüyor.

Şirketin CEO’su Tobias Moers, “İlk hiper otomobilimizi tamamlamak bizim için son derece gurur verici bir an. Aston Martin Valkyrie programı, üzerinde çalışan herkesi sonuna kadar test etti, ancak rüyaya bağlılık gerçekten inanılmaz bir araba, yol için bir F1 arabası üretti.” ifadelerini kullandı. Şirket CEO’su tarafından gururla bahsedilen yeni hiper otomobilin teknik detaylarına gelin yakından göz atalım.

Aston Martin Valkyrie teknik özellikleri

Aston Martin’in Gaydon’daki Birleşik Krallık merkezinde el yapımı olarak üretilien yeni hiper otomobil, teknik özellikleri ile hayrete düşürüyor. Yeni Aston Martin, inanılmaz bir 1.140 beygir gücü (838 kilovat) ve 900 Nm tork üreten bir Rimac KERS hibrit sistemi ile eşleşen Cosworth yapımı 6.5 litrelik bir V12 hibrit motor aracılığıyla hareket yeteneği kazanıyor. Ancak bu motor ilk olarak 1.160 beygirken bu değer 1.140 beygire düştü. 1.000 beygir içten yanmalı motorun mu yoksa 160 beygir güce sahip elektrik motorunun planlanandan daha mı az güçlü olduğu ise şu an için bilinmiyor.

Valkyrie üretim modeli, Formula 1 yarışçılarında kullanılana benzer bir Kinetik Enerji Geri Kazanım Sistemine (KERS) sahip olacak. Otomobilin hibrit teknolojisi, sırasıyla elektrik motorunu ve pil takımlarını sağlayan Integral Powertrain Ltd ve Rimac ile birlikte geliştirildi. Valkyrie’nin şanzımanına monte edilen elektrik motoru, kendi başına 280 Nm tork sağlıyor.

Aston Martin’in doğal emişli 6.5 litrelik V12’si, 10.500 dev/dk’da maksimum güç ve 7.000 dev/ dk’da 740 Nm tork üretirken, maksimum limiti ise 11.100 dev/dk’da sabitlenmiştir. Bu motor, Cosworth ve Red Bull Racing ile Formula 1’deki başarılarından kazanılan uzmanlık kullanılarak geliştirildi.

Motorun güvenilirliğini artırmak için, iç bileşenlerinin çoğu (eksantrik milleri, krank mili, pistonlar vb.) katı malzemeden frezelenmiştir. Ayrıca, ağırlığı minimumda tutmaya yardımcı olmak için bağlantı çubukları titanyumdur.

İlginç bir şekilde V12, Valkyrie’nin arkasını bir arada tutmak için kullanılıyor. Bu, arka tekerlekleri ve süspansiyonu destekleyen otomobilin şasisinin yapısal bir bileşenidir ve çıkarılması Valkyrie’yi yarıya indirerek ön ve arka tekerlekler arasındaki fiziksel bağlantıyı bozar.

Aston Martin Valkyrie tasarımı

Valkyrie, alçak ve tavizsiz bir gövdeye sahiptir ve yolda giden bir Formula 1 aracına mümkün olduğunca yakın olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle, otomobilin tasarımına aerodinamik yasaları hakimdir. Kokpitin her iki yanından geçen iki büyük Venturi tüneli, motorun etrafından dolanıyor. Valkyrie’nin ön ayırıcısındaki iki havalandırmanın yanı sıra Aston Martin, bunların yere basma kuvvetinde “önemli kazanımlar” sağladığını ifade ediyor.

Gövde hafiftir, esas olarak karbon fiberden yapılmıştır ve hiper araca 1:1 güç-ağırlık oranı verir. Süspansiyon, hem yolda kullanılabilir hem de vücudun üreteceği ve AMR Pro modellerinde 1.000 kg’a kadar çıkacak olan yere basma kuvveti ile başa çıkabilecek şekilde tasarlanmış tamamen yeni bir kurulumdur.

Cosworth ve Red Bull Racing’in yanı sıra Alcon ve Surface Transforms da gruba katılarak Valkyrie’ye hafif ve güçlü bir fren sistemi sağladı. Alman teknoloji üreticisi Bosch, hiper otomobilin Çekiş Kontrol Sistemi, Elektronik Stabilite Programı ve Motor Kontrol Ünitesini de tedarik edecek.

Şanzıman, Newey ve Red Bull yarış ekibi tarafından Valkyrie için özel olarak geliştirilen yeni bir tasarımdır. Newey uzun zamandır bir yol arabası yapmak istediğini itiraf etti; altı yaşından beri sahip olduğu bir hırs olduğunu söyledi. “Bu fikirleri Marek ve Aston Martin ekibiyle geliştirme ve gerçekleştirme fırsatı son derece heyecan verici. F1’de geliştirdiğimiz teknolojiyi yeni bir arenaya dönüştürmemizi sağlıyor.”

Lastikler ise, yaysız kütleyi azaltmak amacıyla yarışa özel merkez kilit somunlarına sahip magnezyum alaşımlı jantların etrafına sarılacak.

Valkyrie’nin iç mekanı, görünür yüzeylerin çoğunu süsleyen çıplak karbon fiber ve yalnızca birkaç düğme ve merkezi bir dokunmatik ekrana sahip bir çizgi ile bir minimalizm senfonisidir. Çıkarılabilir direksiyon simidi, ana kontrolleri ve sürüş işlevlerini çalıştırmak için geleneksel kollar yerine bir dizi düğme ve geçiş anahtarı ile doğrudan bir Le Mans otomobilinden ilham almış gibi görünüyor.

Aston, sürücülerin “bugünün Formula 1 ve Le Mans Prototip yarış arabalarını anımsatan” yatık “ayakları yukarıda” bir pozisyon benimsemelerini beklerken, koltuklar doğrudan karbon fiber küvete monte edildi. Dört noktalı emniyet kemeri standart olarak takılacak ancak alıcılar yolda çok fazla zaman geçirmeyi planlıyorsa isteğe bağlı altı noktalı bir sistem belirtilebilir.

Direksiyondaki bir ekran gösterge paneli görevi görürken, otomobilin her iki tarafındaki kameralara bağlı iki ekran geleneksel kapı aynalarının yerini alıyor. Bununla birlikte, normalde arka camın kapladığı alan büyük bir motor girişi tarafından talep edildiğinden, arka görüşün zayıf olması muhtemeldir.

Aston, Valkyrie’nin yalnızca 150 örneğini üretiyor, ancak her birinin otomobili elle yapan “çok yetenekli teknisyenlerden” oluşan bir ekiple oluşturması 2.000 saatten fazla sürüyor. Özel bir proje ekibi de aracı, yapım aşamasından teslimatına kadar yönetiyor. Müşteriler, özel olarak görevlendirilmiş bir Valkyrie üretim alanında teslimat alabilirler. Ancak bu, Aston’un yüksek performanslı tesisinde test etmesinden sonra gerçekleşir.

Aston Martin Valkyrie, daha çılgın bir görünüme ve çılgın teknolojiye sahip çılgın bir hiper otomobil. Hepsini bir araya getirmek biraz zaman aldı, ancak hiper otomobil şimdi montaj hattından çıkıyor – ve bu sadece başlangıç. Yalnızca piste özel AMR Pro varyantı, şirketin bu yılın başlarında piyasaya sürdüğü ve coupe’ye katılacak yeni bir Valkyrie Spider ile birlikte geliyor.

“2022 Honda Civic Si daha düşük maliyetli olacak” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version