Site icon Dijital Tekerlek

ASELSAN’ın Elektrikli Otobüsleri Yollarda

ASELSAN'ın Elektrikli Otobüsleri Yollarda 2

Otobüs üreticisi olan TEMSA, üreteceği 2 yeni araçta ASELSAN’a ait olan elektrikli çekiş sistemini kullanacak. Araçların 2020 yılında trafik tescillerini alması bekleniyor.

Elektrikli araç sınıfı son dönemlerde oldukça yaygın olmaya başladı. Büyük araç üreticilerinin de elektrikli araçlar ürettiklerini görmekteyiz artık. Düşük emisyon özelliği sayesinde çevreye daha az zarar vermekte olup enerji verimliliği konusunda da sürücülere avantaj sağlamaktadır. Bu özellikleri sayesinde elektrikli araçlar gün geçtikçe daha fazla talep ediliyor.

ASELSAN da elektrikli araçlar üzerine başarılı çalışmalar yapan şirketlerden biri. Şimdi ürettiği elektrikli motorlardan birisi ünlü otobüs üretim firması TEMSA tarafından kullanılacak.

Dijital Tekerlek | Instagram

ASELSAN daha çok askeri, savunma sanayi alanlarında yaptığı çalışmalarla tanınan bir şirkettir. Bu çalışmalar sayesinde yeni alanları olan Araç Kontrol ve Yönetim Sistemi, Araç Çekiş Sistemi, Şarj Sistemi, Araç ve Şebeke Entegrasyonu, Batarya Yönetim Sistemi gibi teknolojiler üzerine de yoğunlaşmıştır. Bunları geliştirmeyi de başararak bir çok araba üreticisinin de bunlardan faydalanmasını sağlamıştır. Daha sonrasında ise TEMSA ile yaptığı anlaşma ile birlikte ortaya ilk yerli elektrikli otobüs çıktı. Bu otobüs 2016 yılında kamuoyuna tanıtılmıştı.

Bu süre zarfında ASELSAN, sistem geliştirme, test ve üretim faaliyetlerine odaklanırken; TEMSA da seri üretime hazır 9 metrelik MD9, 12 metrelik Avenue Electron ve AvenueEV olarak isimlendirilen 3 farklı otobüs ile alternatiflerini çoğalttı. ASELSAN’ın elektrikli otobüsleri ilerleyen süreçlerde yola çıkmaya hazırlanıyor. Trafik tescilinin ise 2020 yılında alacağı bilgiler arasında.

AvenueEV, hızlı şarj özelliği sayesinde 8 dakikada şarj olabilmekte ve tek bir şarj ile 5-70 km arası yol kat etmektedir. Bu özelliği sayesinde şehir merkezlerindeki istasyonlarda hızlı bir şekilde şarj olabilecek ve tekrar yola çıkabilecektir. İnternet erişimi, ısıtma ve soğutma sistemleri gibi özelliklere de sahip olan bu otobüsün nasıl bir menzil kaybı yaşayacağına dair bilgi bulunmamaktadır.

En fazla 53 yolcu taşıyabilen AvenueEV, şehir içi ulaşımı karşılar ve sıfır karbon salınımı sayesinde de çevreyi korumaktadır. Bu özelliği sayesinde Türkiye’nin karbon emisyonunu azaltması ve enerji bağıımlılığının azalması yönünde ihtiyaç duyulan bir üründür.

Exit mobile version