Site icon Dijital Tekerlek

Araba kullanırken en sık yapılan hatalar

Araba kullanırken en sık yapılan hatalar 3

Araba kullanırken veya kullanmaya başladığımız zamanlarda bazen doğru bildiğimiz yanlışlar olası bir kaza anında bize veya otomobile ciddi zararlar verebiliyor. Kaza dışında yapılan hatalar uzun vadede otomobilde ciddi sorunların meydana gelmesini sağlayabiliyor. Bu yazımızda sürüşte yapılan hatalar üzerinde durup neden yapılmaması gerektiğini açıklayacağız. Keyifli okumalar.

Araba kullanırken yapılan hatalar

1- Oturma pozisyonu hataları

Otomobil üreticileri yıllardır sürücülerin konforlu ve güvenli bir yolculuk yapabilmeleri için otomobillerin iç mekanlarında çalışmalar yapıyorlar. Boy ve kilo farkı gözetmeksizin herkes için tasarlanan koltuklarda dolayısıyla sürücülerin hassas ayarlar yapması gerekiyor. Sürüş güvenliği açısından önemli bir madde olan doğru sürüş pozisyonu, olası bir kaza durumunda reflekslerin daha hızlı çalışmasını sağlar. Peki doğru sürüş pozisyonu nasıl olmalı, arabada koltuk ayarı nasıl yapılır?

Doğru koltuk ayarı nasıl yapılır?

Öncelikle koltuğun uzaklık yakınlık ayarı yapılmalı. Burada sürüş güvenlik uzmanlarının standartları şu şekilde: Frene sonuna kadar bastığınız zaman dizinizin bir miktar kırılıyor olması gerekiyor. Aynı zamanda ayağınız frenin üzerindeyken de diz ile koltuk arasındaki boşluğun çok olmaması gerekiyor. Koltuğu direksiyona çok fazla yaklaştırırsanız uzun yollarda frene az bastığınız durumlarda belinize daha fazla yük binmesine neden olur.

Koltuğun diklik pozisyonu

En iyi sürüş pozisyonu için bir diğer önemli konu da koltuğun diklik ayarı. Çok dik bir şekilde oturduğunuz zaman belinize fazla yük biner ve sırt ağrıları oluşmaya başlar. Koltuğun çok yatırılması durumunda da direksiyon kontrolü çok zor duruma gelir. Koltuk ayarı yaparken kadranları, yolu ve aynaları net bir şekilde görmeye odaklanmalısınız.

Direksiyon tutuş pozisyonu

Direksiyon tutuş şekli de sürüşlerde önemli olan bir diğer konu. Yaygın olarak bilinen koltuğa yaslanarak oturulduğu durumda bileklerin direksiyonun üst kısmına gelmesi durumunu şu şekilde açılayalım. Direksiyonu 9:15 pozisyonunda tuttuğunuzda viraja girdiğiniz zaman direksiyonu çeyrek tur çevirdiğinizde üstteki kolunuzun halen bir miktar kırık olması gerekiyor. Eğer kolunuz tam açık bir şekilde duruyorsa virajlarda koltuğun yan destekleri sizi tutamaz ve otomobilin kontrolünü kaybedersiniz. Ayrıca kolunuzu uzun süre düz tutmak dirseklere zarar verebiliyor.

Ayna ayarı ve kör noktalar

Sürüş pozisyonunun son maddesi olarak aynaların ayarından bahsedelim. Bazı sürücüler sağ aynayı arabanın arkasını gösterecek şekilde ayarlıyorlar. Bu durum özellikle şerit değiştirirken kazaların meydana gelmesini sağlıyor. Sağ ayna arabanın arka kısmını değil arabanın arkasındaki yolu göstermelidir. Ayrıca sürüşte aynaları daha verimli kullanabilmek ve kör noktaları ortadan kaldırmak için aynaya baktığınız zaman bir miktar öne ve arkaya gitmek görüş açısını arttıracaktır.

2- Arabayı rölantide bekletmek – motorun ısınmasını beklemek

Birçok sürücünün yaptığı hata diyebiliriz bunun için. Motorun ısınmasını bekliyorum diyerek yakıt israfı yaptıklarının farkında bile değiller belki de. Arabayı çalıştırdıktan sonra 30 saniye kadar beklerseniz yağ motorun içinde dolaşır ve arabanız sürüşe hazır hale gelir. Motoru ısıtmak için yapmanız gereken şey ise yüksek vites düşük devirde yol almaktır. Bu şekilde hem motor daha hızlı ısınır hem de zarar görmez.

3- Arabayı boşa almak

Arabayı rölantide bekletmek kadar yanlış bilinen bir diğer konu da yokuş inerken arabayı boşa almak. Arabayı boşa aldığınız zaman motor rölantide çalışır ve yakıt tüketimi devam eder. Ancak araba vitesteyken sabit bir şekilde yola devam ediyorsa araba yakıta ihtiyaç duymayacaktır ve yakıt tasarrufu yapabileceksiniz. Burada tehlikeli olan durum da araba boştayken frene birkaç defa bastığınızda fren artık tutmamaya başlayacaktır ve bir süre sonra arabayı tekrar vitese almanız gerekecek. Bu durumda da ani bir frenleme ihtiyacında frenden beklediğiniz performansı alamayacaksınız. Sonuç olarak arabayı boşa almak yakıt tasarrufu sağlamaz, aksine daha fazla yakıt tüketimi yapar ve ani frenlemede sizi yarı yolda bırakabilir.

4- Elin vitesin üzerinde durması

Sürüş esnasında elin vites üzerinde durmasının iki temel zararı var. Birincisi arkadan çarpma durumunda elinizi ön konsola ani bir şekilde çarpıp bileğinizi veya parmaklarınızı kırabilirsiniz. İkinci kısım da arabanın mekaniği ile ilgili. Otomobildeki şanzımanlar çok hassas dişli sistemlerinden oluşur. Elinizin üzerinde durması bu dişlilere ek yük bindirir ve uzun vadede otomobilin aktarım organlarında ciddi sorunlar meydana gelmesini sağlar.

5- Sürüş sonrası aracı viteste bırakmak – Arabayı viteste bırakmak zararlı mı?

Şu kuralı öncelikle açıklayalım. Arabayı park ettikten sonra el frenini çekiyoruz, motor durduğu zaman yükü el frenine verip arabayı vitese alıyoruz. Bu şekilde yaptığımız zaman arabanın yükü şanzımanda değil de el freninde olacaktır. Önce vitese alıp sonra el frenini çektiğiniz durumda arabanın yükü şanzımana biner. Bu da otomobilin ömrünü kısaltır. Peki park halinde hangi viteste bırakılır? Olur da el freni tutmazsa araba kaymasın diye arabanın önü yokuş aşağıya bakıyorsa geri vitese takılmalı, arabanın önü yokuş yukarı bakıyorsa birinci vitese takılmalı.

Araba kullanırken en sık yapılan hatalar listemizin sonuna geldik. Emniyet kemerinin öneminden bahsetmeye artık gerek duymuyoruz. Sürüşte yapılan hatalar can ve mal güvenliğini tehlikeye atıyor. Özellikle uzun yola çıkmadan önce de aracınızın bakımlarını yaptırmayı ihmal etmeyin.

İlgili Haber: Yan sanayi parçaların otomobile zararları

Exit mobile version