Site icon Dijital Tekerlek

Araba içerisinde yapılabilecek en tehlikeli hareketler – Bölüm 1

Araba içerisinde yapılabilecek en tehlikeli hareketler - Bölüm 1 8

Dünya üzerinde ki araba kazalarının sebeplerine baktığımız vakit bu kazaların bir çoğunun sürücü kaynaklı hatalar sebebiyle gerçekleştiğini biliyoruz. Bu yüzden gelin birlikte bu hataları birlikte inceleyip günlük hayatımızda da bu hataları yapmamaya özen gösterelim.

Alkollü araba sürmek

Bilimsel araştırmalar dahilinde alkolün hiçbir seviyesinin sürücülük için güvenli olmadığını gösteriyor. Alkollü araba sürülmesinin yasak olma durumu dünyadaki birçok ülkede geçerli. Bu yüzden hem sevdikleriniz hem de diğer insanlar için alkol aldıktan sonra araç sürmeyin.

Kulaklık takılı bir şekilde sürüş yapmak

Aracınızın radyosu veya medya oynatıcısı bozuk iken sessizliği bozması için tercih edilen kulaklık ile müzik dinlemek gerçekten oldukça riskli. Kulaklık ile müzik dinlemek sürüş esnasında sizi tamamen dış dünyadan ayırabiliyor; çalınan kornayı, yanınızdan geçen motosikleti duyamama gibi. Bu da beraberinde oldukça riskli durumları getirebiliyor. Kulaklıkla müzik dinlemek yerine bir Bluetooth hoparlöre sahip olmak herkes adına çok daha güvenli.

Yorgun sürüş

Amerikalı araştırmacılar, sadece beş saatlik uykudan sonra araba kullanmanın, alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli olduğu sonucuna vardılar. Bazı sürücüler tarafından bu problemin çözümü olarak görülen Red Bull veya içilebilecek olan bir kahve size herhangi bir garanti sağlamıyor. Bu tarz yorgunluk veya yarı uyku halinde en iyi çözüm kısa süreli de olsa yapılacak uyku şekerlemeleri. Unutmamak gerek ki “Uyuşukluğun tek panzehiri uykudur,”.

Emniyet kemerini takmamak

Maalesef en yaygın yapılan hatalardan birisi olan emniyet kemerinin takılmaması durumu gerçekten can güvenliğimiz açısından oldukça sakıncalı. Tüm araçların güvenlik yönü bakımından tasarımları kaza anında sabit olan sürücü varsayılarak yapılıyor. Bu yüzden aracınızı satın alırken dikkat ettiğiniz o güvenlik önlemlerinin optimize bir şekilde çalışması adına emniyet kemerlerinizi takmayı unutmayın.

Elektronik sürüş yardımlarına fazla güvenmek

Son zamanlarda otomobil sektöründe sürüş destek sistemlerinin gelişimi gerçekten muazzam. Fakat unutmamalıyız ki henüz mükemmel değiller. Uyarlanabilir hız sabitleyici , şerit tutma yardımı ve otomatik acil frenleme gibi elektronik sürüş yardımları  işe gidip gelmenize yardımcı olabilir fakat arabanızın sürücüsüz olarak yol almasını sağlayamaz. Bu yüzden sürüş esnasında aracı siz kendiniz sürüyormuşçasına dikkatli olmanız gerekiyor. Bahsettiğimiz bu dikkati park yardımları sırasında da göstermelisiniz.

Bilgi-eğlence sistemine göz atmak

Artık neredeyse her yeni arabada bulunan bilgi eğlence sistemi, özellikle yeni aldığınız veya nasıl çalıştığını bilmediğiniz bir sistem bir telefona göre çok daha dikkat dağıtıcı olabiliyor. Bu tarz durumlarda sürüşü yarıda kesip yapmak istediğiniz işlemi yapmak en doğrusu.

Fren mesafesini korumamak

Önünüzdeki aracın arkasında oldukça yakın ve gereğinden hızlı bir sürüş gerçekten sizi oldukça tehlikeli bir sürüş içerisine sokabilir. Bu durum yerine frene basabilecek ve gerekirse direksiyona hamle yapabilecek düzeyde mesafe bırakmak en doğru karar olacaktır.

Cep telefonu problemi

Cep telefonundan kısa mesaj göndermek veya bir e-postayı yanıtlamak için gözlerin yoldan bir an bile ayrılması herhangi bir kazaya sebebiyet gösterebiliyor. Bu tarz durumları engellemek için telefonu konsolunuza veya gözden uzak bir noktaya koymak en sağlıklı hareket olacaktır.

Exit mobile version