Site icon Dijital Tekerlek

AB’de Elektrikli Otomobil Satışları Artıyor: Her 5 Araçtan 1’i Elektrikli

AB'de Elektrikli Otomobil Satışları Artıyor: Her 5 Araçtan 1’i Elektrikli

AB’de otomobil tercihlerinde dikkat çekici bir değişim yaşanıyor. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) tarafından yapılan açıklamaya göre, ağustos ayında AB ülkelerindeki yeni otomobil tescil verileri, otomobil satışlarında elektrikli araçların payının arttığını gösteriyor.

Elektrikli Otomobillerin Popülerliği Artıyor

Avrupa’da otomobil satışlarında önemli bir değişim gözlemlenmekte. Ağustos ayında, AB ülkelerinde yeni otomobil satışları, 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 21’lik bir artış gösterdi ve 787 bin 626’ya ulaştı. Yeni araç tescilleri ise yılın ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.9 artarak 7 milyon 78 bin 464’e çıktı. Ağustos ayında satılan otomobillerin yüzde 21’i tam elektrikli oldu. Bu oran, elektrikli otomobillerin satışlardaki payının ilk defa yüzde 20’yi geçtiğini ve dizel otomobilleri geride bıraktığını işaret ediyor.

Sürdürülebilirlik kavramının giderek daha fazla önem kazanması, tüketicilerin otomobil tercihlerini de etkiliyor. Elektrikli araçların yarattığı çevre dostu imaj, tüketiciler arasında büyük bir ilgi görüyor. Özellikle yeni nesil, çevre bilinciyle hareket ediyor ve bu durum, otomobil üreticilerini de elektrikli araç üretimine yönlendiriyor.

Pazar Dinamikleri ve Rakamlar

Avrupa otomobil pazarı 13 aydır sürekli büyüme kaydediyor. Ağustos ayında AB’de en fazla yeni otomobil satışı gerçekleştiren marka 209 bin 548 ile VW Grubu oldu. İkinci sırayı ise, 131 bin 532 adetle Peugeot, Fiat, Citroen, DS ve Opel gibi markaları bünyesinde barındıran Stellantis Grubu aldı. Aynı ay içerisinde, Türkiye otomobil satışlarıyla AB ülkeleri arasında beşinci sıradaki yerini korumayı başardı.

Türkiye Otomobil Pazarında Durum

Türkiye otomobil pazarı da global değişimlere ayak uyduruyor. Türkiye, ağustos sonu itibarıyla otomobil satışlarında AB, Birleşik Krallık ve EFTA ülkeleri arasında 5. sırada yer alıyor. Bu dönemde, Türkiye’de 66 bin 131 adet otomobil satıldı, bu rakam Türkiye’yi Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve İtalya’nın ardından beşinci sıraya taşıdı.

Exit mobile version