Site icon Dijital Tekerlek

454 mil menzile sahip güneş enerjili karavan projesi

Hollanda’nın Eindhoven Teknoloji Üniversitesi‘nde okuyan 22 öğrenci tarafından geliştirilen “Stella Vita” isimli güneş enerjili karavan projesi, alışık olduğumuz karavan anlayışını tamamen değiştirmek için hazırlanıyor.

Güneş enerjili karavan Stella Vita

Güneş enerjili karavan, iki yolcu taşıyabilen (ve barındırabilir), 1.700 kg ağırlığında (alüminyum şasi ve cam elyaf paneller sayesinde), 7,2 m uzunluğunda ve 1,83 m yüksekliğindedir. Park edildikten sonra da açılabilir, içeride ayakta durma alanı ve 17,5 m2’lik devasa bir güneş paneli alanı sağlamak için çatı açılır.

Bu paneller, özellikle güneşli bir günde 373 mil veya 454 mil menzil sağlayan 60 kWh lityum iyon pile güç besler. Güzel. En yüksek hız ise 75 mph, büyük bir karavan için hiç de fena değil.

Gece ve bulutlu havalarda da şarj olabilen karavan, tüm gün güneşli bir havada yola çıkılırsa menziline 130 kilometre daha ekliyor. Herhangi bir şarj bölmesi bulunmayan karavan yalnızca güneş panelleriyle gerekli olan enerjiyi sağlıyor.

Avrupa turu için kullanılan Stella Vita toplamda 3000 kilometre mesafeyi aşarak Hollanda’dan İspanya’ya sadece güneş enerjisiyle gitti. Ancak ilk seferde yaşanan teknik bir arıza sebebiyle araç belli bir süre çekiciyle taşınmak zorunda kaldı. Buna rağmen ilk yolculukta tam 2000 kilometre mesafe sorunsuz bir şekilde gidildi.

“Yeni Audi Q6 E-Tron ilk kez kameralara yakalandı” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version