Site icon Dijital Tekerlek

2024 Piech GT prototip testlerine başladı

İsviçreli start-up Piëch Automotive, Mark Zero konsept otomobili Piech GT modelini Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergiledikten iki yıldan fazla bir süre sonra, 2024 yılında piyasaya sürülmeden önce ilk üretim otomobilini test etmeye başladı.

Şirket, 2019 yılında Volkswagen Grubu‘nun son dönem başkanı Ferdinand Piëch‘in oğlu Toni Piëch tarafından kuruldu. Sonunda yeni elektrikli spor coupé‘sini Avrupa, Çin, ABD ve diğer çeşitli küresel pazarlarda sunmayı planlıyor ve sonunda aynı modüler mimariye dayanan bir SUV ve Sportlimuzin sedan modeli ile takip edecek.

İlk başta Mark Zero ismi verilen konsept, daha sonra GT haline geldi ve isim değişikliğine rağmen, İsviçre’de gösterilen alçak spor coupé’ye büyük ölçüde sadık kaldı ve Piëch, “zamansız” tasarımının “herhangi bir tüketici döngüsüne bağlı olmadığı” anlamına geldiğini vaat ediyor. Peki retro tasarımlı bu elektrikli spor otomobilin teknik özellikleri neler?

2024 Piech GT teknik özellikleri

EV’nin güç aktarma organı, son iki yılda “önemli bir yenilik aldı”. Üçlü motorla (ikisi arka aksta ve biri önde), birlikte spor otomobil, 0’dan 100 kilometre hıza 3.0 saniyelik bir süre içinde ulaşabiliyor. Otomobilin bu hıza ulaşabilmesi için ise motor 600 beygir güç üretiyor.

Çinli Desten şirketi tarafından sağlanan pilin kapasitesi henüz açıklanmadı ancak Piëch, sekiz dakika gibi kısa bir sürede %0-80 arasında şarj olabileceğini ve 311 mil menzil sunduğunu söyledi.

GT’nin iddia edilen dinamik çevikliği için çok önemli olan, Porsche Taycan‘a göre yaklaşık 500 kg’lık bir tasarruf anlamına gelecek olan 1800 kg’ın altında bir boş ağırlık olacak. Bu, geleneksel olarak inşa edilmiş ünitelerden daha hafif olan piller için yenilikçi ‘poşet hücre’ teknolojisinin kullanılmasıyla elde edilecek ve ek olarak geliştirilmiş soğutma ve daha hızlı şarj avantajı sağlanacak.

2024 Piech GT tasarımı

Yeni Piech GT, 4432 mm uzunluğa, 1991 mm genişliğe ve 1250 mm yüksekliğe sahip, Porsche 911‘den farklı olmayan oranlarda, kabin arka silueti ve ayırt edici Kammtail tarzı arka ucu olan iki kapılı iki koltuklu bir model olarak karşımıza çıkacak.

Daha da önemlisi, GT’nin “tipik spor otomobil kullanımına” sahip olacağına söz veriliyor. Bataryalar, optimum ağırlık dağılımı ve alçak bir oturma konumu ve iddiaya göre “sürücüye anında geri bildirim ile hassas kullanım” için arka aks boyunca ve otomobilin ortasından aşağı T şeklinde düzenlenmiş.

Daha önce yaklaşık 30 yıldır BMW‘nin M bölümünün başkanı olarak görev yapan baş geliştirici Klaus Schmidt‘in gözetiminde ilk tamamlanmış prototip ile erken testler devam ediyor.

Mart 2022’ye kadar ikinci bir prototip tamamlanacak ve ardından yıl sonuna kadar “daha fazla test arabası serisi” ve 2023’te başka bir parti gelmeye devam edecek. Piëch, seri üretimin 2024’te başlayacağını iddia ediyor.

GT, hangisi olduğu henüz teyit edilmemiş olsa da, yerleşik bir üçüncü taraf üretici tarafından üretilecek. Piëch, ilk yılda 1200 GT üretmeyi hedefliyor.

Sonunda, Piëch’in perakende ağının, satış sonrası hizmetler sağlamak için çeşitli “tanınmış şirketler” ile imzalanan 60 “kurum içi” mağazadan oluşması planlanıyor.

Eskiden Tesla için benzer bir pozisyonda görev yapan markanın satış patronu Jochen Rudat, ilgilenen alıcıların yakında kendi GT’lerini rezerve edebilecek ve satışlar başlamadan önce bile avantajlı bir başlangıç ​​yapabileceğinin sözünü verdi.

Şirket ayrıca, yakında başlayacak olan ikinci bir bağış toplama turu öncesinde çabalarının nasıl finanse edildiğine de ışık tuttu.

Mali İşlerden Sorumlu Başkan Timo Kauer, büyük banka UBS’ye ek olarak STJ Advisors gibi uluslararası düşünce liderlerinin ve danışmanlarının girdilerini kabul etti ancak bu aşamada ne kadar – ve tam olarak kim tarafından – yatırım yapıldığı belli değil.

“Yeni mimarisiyle 2022 BMW 2 Serisi Active Tourer tanıtıldı” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version