Site icon Dijital Tekerlek

2023 BMW XM konsepte bağlı kalacak

BMW tarafında M departmanı tarafından geliştirilen Concept XM modelinin ardından beklentiler 2023 BMW XM modeli üzerine yöneldi. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Sahip olduğu tasarımı ile tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başaran BMW Concept XM modelinin üretime 2022 yılında girmesi bekleniyor. Bununla birlikte üretim modelinin konsepte büyük ölçüde bağlı kalarak geliştirileceği özellikle belirtiliyor.

Genelde bir çok konsept modelin üretime geçmesi halinde beklentilerin karşılanması oldukça güç olabiliyor. Fakat BMW tarafı bu beklentileri karşılayabilmek adına tasarımın yüzde 90’ından fazlasını elinde tutacağını özellikle belirtiyor. Elbette bu karar her iki taraf içinde hem olumlu hem de olumsuz bir anlam ifade edebiliyor. Çünkü konseptin tasarımını beğenen kesim bu tasarıma büyük ölçüde sadık kalınmasına sevinirken; beğenmeyen kesim ise üretim modelinin tasarımında büyük bir değişiklik olmayacağından memnuniyetsizlik duyabilir.

XM modeli ile Alman otomobil üreticisinin ana hedefi ABD pazarı olacak. Fakat bu gaye ile model elbette yalnızca ABD pazarında satılmayacak. XM modeli genel anlamda tüm dünyada kullanıcılara sunulacak.

Neden hibrit, neden lüks?

Rekabetin arttığı SUV pazarında üreticilerin sunduğu bir çok özellik oldukça yakın bir konumda. Bu nedenle bir çok kullanıcı artık standardın dışında daha fazla lüks olan modellere yöneliyor. Bununla birlikte model daha geniş bir iç yaşam alanı tasarımına sahip. Fakat konsept halinde oldukça lüks görünen iç yaşam alanının; üretim versiyonuna hangi oranda aktarılacağı büyük merak konusu.

Güç aktarma organları tarafında ise marka, kullanıcıların halen V8 motoru kullanmaktan büyük keyif aldıklarını belirtiyor. Fakat emisyon kuralları nedeniyle büyük motorların kullanımı her geçen gün zorlaşıyor. Tam olarak bu noktada da BMW çözümü hibrit güç aktarma organında buluyor.

2023 BMW XM ile ilgili açıklamalar

BMW M GmbH CEO’su Franciscus van Meel model ile ilgili olarak sorulan sorulara karşın şu cevaplarda bulundu;

Lükse geçiş, M bölümü için yeni bir yaklaşım mı? 

“Müşterilerimizden aldığımız geri bildirimler, arabalarımızı sevdikleri ama onlardan daha da etkileyici lüks isteyecekleri yönünde. Burada yaptığımız şey bu. M’de bizim için bir sonraki adım: etkileyici lüks.” 

Neden bir hibrit? 

“Bu on yılda tüm modellerimizde elektrikli olacağımızı söylemiştik. M Performance ile i4 ve iX’te zaten var, ancak bu şimdi ilk yüksek performanslı elektrikli M.” 

Neden tam bir EV değil?

“Henüz tamamen elektrikli olamayacak çok sayıda pazarımız var. Ve yüksek performanslı bir otomobille, elektrik teknolojisinin gerçekten daha da ileriye götürülmesi gerekiyor; ve bunu sadece Porsche Taycan yaptı. ABD bizim en büyük pazarımız ve onlardan gelen geri bildirim elektrikle gitmek değildi ve bir V8 tutmak istediler. 

“2019’da ABD’de M satışları, X5 M ve X6 M’ye yönelik büyük taleple, şimdiye kadarki en güçlü satışımızdı. Dolayısıyla bu, müşterilerimizden bu yönde ilerlemek ve V8’i hibrite zorlamak için bir oy. Hibrite geçmek büyük bir adım ama müşteriler bunu bekliyor.”

Concept XM üretime ne kadar yakın? 

“Tam olarak söylemek zor. Gerçekten %90’dan fazladır, ancak karartılmış plaka gibi birçok özellik homologe edilemediğinden çok fazla ayrıntı değişikliği olacaktır. Dolayısıyla bu konulara farklı bir şekilde yaklaşılacaktır.” 

BMW Concept XM modelinin tasarımına ve teknik özelliklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version