Site icon Dijital Tekerlek

2021 Lexus NX ile yepyeni bir dönem başlıyor!

Premium otomobil üreticisi Lexus, 2021 Lexus NX modelinin resmi tanıtımını yaptığı test sürüşüyle gerçekleştirdi. Modelin detaylarına gelin birlikte haberimizde göz atalım.

D-SUV segmentinde yer alacak olan model; markanın ilk plug-in hibrit modeli de dahil olmak üzere Mart ayından itibaren ülkemizde satışa sunulacak. Bununla birlikte Japon otomobil üreticisinin gelecekteki tasarımına ve teknolojisine ışık tutan model; ilk nesilde olduğu gibi yenilikçi bir yaklaşımla kullanıcılara sunuluyor.

2021 Lexus NX tasarımı

Tamamen yeni NX modeli daha sofistike olan tasarımı ile dikkatleri çekmeyi başarıyor. Bununla birlikte Lexus L-finesse tasarım felsefesi ile geliştirilen model; zarif tasarımı, yüksek teknolojiyle oldukça güzel bir şekilde birleştirebiliyor. Birinci nesil NX ile yakaladığı başarıyı yeni nesilde de devam ettirmek isteyen marka; modele oldukça olgun ve dinamik bir tasarım dilini adapte etmeyi başarıyor..

Modelin “fonksiyonel güzellik” temasına sahip yeni tasarımı; şık görünmesinin ardında daha iyi bir aerodinamik tasarımı, daha sessiz oluşunu ve yüksek yakıt verimliliğini bünyesinde barındırabiliyor. Ayrıca modelin sürüş dinamiklerini yansıtan; kavisli yüzeyler ve keskin çizgilerde modele oldukça sportif bir görünüm kazandırıyor.

Platform tarafında GA-K platformunu kullanan modelin boyutları önceki nesle göre; uzunluğu 20 mm, aks aralığı 30 mm, genişliği 20 mm ve yüksekliği 5 mm artırılıyor. Ön iz açıklığı 35 mm ve arka iz açıklığı ise 55 milimetre arttırılıyor. Bu sayede model hem daha geniş bir iç yaşam alanına, hem de daha fazla bagaj hacmini kullanıcılara sunabiliyor.

İç yaşam alanı

İç tarafta bizleri, LF-30 Electrified konseptinde gördüğümüz Tazuna kokpit konsepti bekliyor. Adını “binicinin dizginleri kullanarak atını kontrol etmesini anlatan” alan konsept; “eller direksiyonda, gözler yolda” anlayışıyla sezgisel bir sürüş deneyimini hedefliyor.

Bu konsept tasarımıyla bir çok teknolojik özelliği bünyesinde barındırıyor. Çoklu bilgi ekranı, head-up display, çalıştırma düğmesi, vites kolu, klima kontrolleri ve diğer düğmeler gibi detaylar premium sınıfında olduğunuzu size hissettirmeyi planlıyor.

Arka koltuklar normal konumdayken model 545 litre bagaj hacmine sahip. Bu alan koltukların katlanmasıyla 1436 litreye yükselebiliyor. Plug-in hibrit modellerde şarj kablosu için ayırılan özel alan ile bagaj alanından hacim kaybı yaşanmıyor.

Bilgi-eğlence sistemi kontrolü tarafında bizleri 9.8″ veya 14″ boyutunda dokunmatik ekran seçenekleri mevcut. Bununla birlikte model, Apple CarPlay ve Android Auto desteğine de sahip. Ses sistemi tarafında ise özel olarak geliştirilen, 17 hoparlörlü Mark Levinson Premium Surround Sistemi kullanıcılara sunulabiliyor.

Yeni NX, E-Latch kapı açma sistemine sahip ilk Lexus olma özelliğini taşıyor. Bu sistem sayesinde modelin geleneksel iç kapı kolu yerine kapı panelinde kol dayanağının yanına yerleştirilen bir düğme bizleri bekliyor. Ayrıca bu düğme aracılığıyla modelin kapısı kontrol edilebiliyor.

Sürüş destek sistemleri

Yeni NX, üçüncü jenerasyon Lexus Safety System + ile donatılan ilk model olma özelliğine de sahip. Kapsamlı güvenlik özellikleri ile model sürücü asistanlarına da sahip. Bununla birlikte modelde, Acil Direksiyon Asistanı, Adaptif Hız Sabitleyici ve Şerit Takip Asistanı gibi bir çok sürüş destek sistemi mevcut.

2021 Lexus NX teknik özellikleri

NX 450H+ teknik özellikleri

Lexus tarafının ilk plug-in hibrit modeli olan NX 450H+ modeline baktığımızda; 2.5 litrelik hibrit destekli motoru, 180 beygirlik ön elektrik motoru ve 53 beygirlik arka elektrik motoru ile kombine ediliyor. Elektrikli motorlar direkt olarak kablo ile şarj edilebilen; 18.1kWh değerindeki pillerden güç alıyor. Bununla birlikte arkada yer alan elektrikli motor, E-Four teknolojisiyle dört çeker sürüş sağlayabiliyor. Totalde 309 beygir güç üretebilen modelin, 0-100 km/s hızlanma süresi 6.3 saniye seviyesinde. Modelin yakıt tüketimi ise yalnızca 0.9-1.1lt / 100 km seviyesinde. Saf elektrikli olarak karma tüketimde 69-76 kilometre menzile sahip. Bu menzil dikkatli kullanımlarda 98 kilometre seviyesine kadar yükselebiliyor. Ayrıca modelin elektrikli gücünü sağlayan bataryası 6.6kW şarj sistemiyle 2.5 saat civarında tam olarak doldurulabiliyor.

NX 350H teknik özellikleri

450H+ tarafında gördüğümüz; 2.5 litrelik motor, NX 350H modelinde de kullanılmaya devam ediliyor. Bununla birlikte model 244 beygir güç üretebiliyor. Bu gücün bir önceki nesle göre 24 beygir daha fazla olduğunu da belirtmek gerekiyor. Ayrıca modelin 0-100 km/s hızlanma süresi ise 7.7 saniye seviyesinde.

Lexus CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt’un açıklamaları

“Yeni NX modelimizi önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde pazara sunduğumuzda hem D SUV segmentinde hem de premium segmentte iddiamızı daha da artıracağız. Yeni NX sizlerin de gördüğü gibi; marka adına yeni bir dönemi temsil ediyor ve markanın geleceğini şekillendirecek modellerden biri olacak. Bu model Türkiye’de adetsel olarak büyümemizde önemli katkılarda bulunacak ve ana modellerimizden biri haline gelecek. Lexus’un Avrupa’da ve Türkiye’deki yolculuğunda etkin rol oynayacak NX, gelecek yıl elimizin daha da güçlenmesini sağlayacak. Türkiye’de hibrit ve plug-in hibrit yani şarjlı hibrit seçenekleriyle satışa sunulacak olan Yeni NX’in, premium segment kullanıcılarının da büyük beğenisini kazanacağına inanıyoruz. Bununla birlikte filo firmalarının da markamıza ilgisi büyük ve yeni NX için ön sipariş görüşmelerine şimdiden başladık”

“Her açıdan geliştirilen yeni NX, aynı zamanda Türkiye’de şu anki hibrit vergi teşviğinden faydalanıyor. NX için şu anda 300 bin TL civarında bir vergi teşvik avantajı bulunuyor. Bununla birlikte plug-in hibrit versiyonlarda maliyetlerin daha yüksek olmasından dolayı daha fazla fiyat avantajı sunabilmek adına daha kapsamlı bir teşviğin gelmesi gerektiğini düşünüyorum”

“Lexus’un geliştirdiği plug-in hibrit NX, üstün teknolojisi sayesinde şehir içinde 98 km’ye varan bir menzil sunarak segmentinde sadece elektrikle en uzun menzili gerçekleştirme başarısına imza atıyor. Yakıt tüketim ortalaması ise 100 kilometrede sadece 1.1 litre olarak ölçüldü. Müşterilerimizi bu teknolojik araçtan çok fazla etkileneceğini şimdiden hissediyoruz. NX’in yüksek elektrikli menzili önümüzdeki dönemde daha fazla ses getirecek”

“Lexus markası olarak çip krizinden en az etkilenen markayız. Şu anda bulunurluk problemimiz yok ve hemen teslim avantajına sahibiz. Hedefimiz her yıl bir önceki yılın üzerine çıkmak ve biz geçen senenin adetlerini Ağustos ayı itibariyle aşmayı başardık. Premium pazarın üzerinde bir büyüme elde ettik; premium pazar ilk 9 ayda yüzde 13 büyürken, Lexus olarak biz yüzde 58 büyüme kaydettik.

“Bu da içinde yoğun rekabeti barındırıyor. Ayrıcalıklı hizmetler sunmanın gayreti içindeyiz. Geniş premium servis ağı, gerektiğinde helikopter ile servis hizmeti, ikame araç, bireysel danışman, 7/24 açık showroom ve geri alım garantisi bunlardan sadece bazıları. Bunun yanında ayrıca Lexus ikinci el olarak da değerini koruyan bir marka ve tüm bu hizmetlerle birlikte farklı bir konumda olmaya devam ediyor.”

“2022 Cenevre Otomobil Fuarı bir kez daha ertelendi”

Exit mobile version