Site icon Dijital Tekerlek

2019-2020 zorunlu kış lastiği uygulaması ne zaman başlayacak?

2019-2020 zorunlu kış lastiği uygulaması ne zaman başlayacak? 1

Zorunlu kış lastiği uygulaması, her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Aralık tarihinde başlayıp 1 Nisan tarihinde son bulacak. Trafik kazalarını en aza indirgemek amacıyla yapılan bu uygulamada araçların denetimi, İçişleri bakanlığının yetkilendirdiği personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılacak.

Öğrencileri ve halkı taşıyan öğrenci servis araçları, halk otobüsleri gibi araçların daha dikkatli kontrol edileceği de açıklamalar arasında yer almaktadır. Okul servis araçları aynı zamanda Okul Servis Araçları Yönetmeliği hükümlerine uygunluk bakımından da denetiminin yoğun bir biçimde yapılacağı belitildi.

Uygulama Hangi Araçları Kapsıyor?

Bu uygulama yük ve yolcu taşımacılığı yapan tüm araçları kapsamaktadır. Bu sebepten ötürü taksi, minibüs, okul servisi, kamyonlar ve tırlar gibi araçların kış lastiği takma zorunlulukları bulunmaktadır. Ayrıca bu tür araçların yedek lastiklerinin de kış lastiği olması gerektiği vurgulanmaktadır. Hususi, özel araçlar için kış lastiği zorunluluğu bulunmamaktadır.

Kış Lastiği Takmamanın Cezası Ne Kadar?

Yönetmelik tarafından belirtilen tarihler arasında (1 Aralık – 1 Nisan) zorunlu araçların kış lastiği kullanmadığı tespit edildiğinde 2018 yılı itibariyle 715 TL ceza yaptırımı uygulanıyordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan %23.73’lük yeniden değerleme oranı çerçevesinde bu ceza 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle 885 TL olarak güncellendi. 2020 yılı içerisinde ise cezanın ne kadar artacağı ve yeni fiyatının ne olacağı henüz belirtilmedi.

Yazlık Lastiklerinizi Koyacak Yeriniz mi Yok?

Çoğu araç sürücüsü büyük şehirlerde apartman dairelerinde ikamet etmektedir. Dolayısıyla büyük eşyalarını saklayacak çok da alternatifleri bulunmamaktadır. Kış lastiği uygulamasına geçen sürücüler ise yaz lastiklerini nereye koyacaklarını düşünüyor. Bu durumda lastik otellerine başvuru yapabilirler. Bu lastik otellerinde yaklaşık 100 TL civarında bir ödeme ile 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında yazlık lastikler saklanmaktadır.

Siz de eğer zorunlu kış lastiği takmayı gerektiren araçlar kullanıyorsanız bu tarihler arasında kış lastiğinizi takmayı unutmayın.

Exit mobile version